Szlovák-magyar együttműködés: a természetvédelem nem ismeri a határokat 2023.02.02. 09:59

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és a Szlovákiai Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának (Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, ŠOPSR) egy régmúltra visszatekintő megállapodását erősítették és hosszabbították meg 2023. február 1-jén Egerben.

A két szervezet már 1994 óta működik együtt határmenti területeik természetvédelmi célú megőrzésének érdekében. Ilyen közös tevékenység volt például a 2019-2020-as években a Novohrad-Nógrád Geopark fejlesztése, tanösvényeik felújítása; a határon átnyúló pályázatok előkészítése; részvétel a Brnoi Egyetem megkeresésére a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet (Cerová vrchovina CHKO) területének rovarfaunáját bemutató monográfia 5 évre kiterjedő kutatásában; tanulmányi kirándulások szervezése a szlovák-magyar természetismereti iskolai vetélkedő győztes csapatainak; a fehér gólya védelmét szolgáló intézkedések összehangolása, közös programok lebonyolítása az Ipoly-völgyhöz csatlakozó határmenti településeken.

A szerdai egyeztetésen szlovák oldalról részt vett Dušan Karaska, a Szlovákiai Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának vezérigazgatója, Eva Belanová, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet vezetője és Peter Farbiak, a Selmeci-hegység Tájvédelmi Körzet vezetője. A BNPI-t Rónai Kálmánné igazgató, Dudás György általános igazgatóhelyettes, Szádeczky Kornélia, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály osztályvezetője, valamint a Tarna-Lázbérci Csoport csoportvezetője, Bartha Csaba és a Nógrádi Tájegység tájegységvezetője, Harmos Krisztián képviselte.

Dušan Karaska vezérigazgató köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ismét hivatalosan is letehetik a közös, szlovák-magyar természetvédelmi munka alapjait, ami mára már egy személyes, jó kapcsolatok általi együttműködéssé nőtte ki magát. Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója úgy fogalmazott: „e szerződés csupán egy keretszerződés, amit szakembereink tevékenysége és hivatástudata tesz teljessé. Régmúltra visszatekintő együttműködésünk pedig jó példa arra, hogy a természet védelme nem ismer határokat.” A megbeszélés további részében szó esett a két ország természetvédelmi szervezeteinek működéséről, a különbségekről, a jó példákról és a konfliktusos esetek kezeléséről is.

A résztvevők az egyeztetés délutánján megtekintették a BNPI csillagászati látogatóközpontját, a Bükki Csillagdát is.

Kapcsolódó