Bükki Csillagda

NYITÁS: VÁRHATÓAN 2022 ELEJÉN

Tudomány, élmény, interakció


Éltető csillagunk - érintsd meg!

A Bükki Csillagda kiállításának központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is bemutatjuk. A hő érzékelése, a látható és láthatatlan sugárzások mind-mind terítékre kerülnek, sőt holografikus kijelzők, hologúlák és a kiterjesztett valóság (AR) segítségével kalauzoljuk el látogatóinkat ebbe a lenyűgöző világba.

A Holdról és a Marsról érkeztek:

A Bükki Csillagdában helyet kap egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény, mely bizonyos meteorit-típusok vonatkozásában Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait is jelenti majd. Látogatóink megérinthetik ezeket az űrből érkezett köveket, valamint megfigyelhetik szerkezetüket is egy speciális mikroszkóp segítségével. Külön érdekességként holdi és marsi eredetű meteoritokat is láthatnak látogatóközpontunkban.

Ismerd meg, mit rejt az égbolt!

A Bükki Csillagda központi eleme a planetárium, amely 50 fő befogadására alkalmas és 4K-s projektorokkal ellátott. Itt különböző, létesítményünk arculatához szorosan kapcsolódó ismeretterjesztő filmeket tekinthetnek meg. A csillagos égbolt látványa bármikor, bármilyen időjárási körülmények mellett elérhető lesz, s ehhez élőszavas csillagászati bemutatók igényelhetőek.

Nálunk bárki lehet űrutazó!

VR-szobánkban és az előtérben elhelyezett VR-platformjainkon a modern kor technikáját is segítségül hívjuk: így egy marsi kanyonban, a Hold felszínén, vagy éppen a Nemzetközi Űrállomás közelében segíthetnek látogatóink egy-egy éles helyzet megoldásában űr-béli missziók keretében. Ám, ha ez sem lenne elég, akkor madártávlatból élhetik át a sárkányrepülés élményét, és nézhetünk szét 360 fokban a Bükk fölött.