Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át kollégáink 2023.05.29. 07:29

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság két kollégájának adományozott elismerést Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár Balatonfüreden a 2023. május 26-án megrendezett ünnepségen.

A Föld Napja, április 22-e alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Sasváriné Hegedűs Éva, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepvezetőjének, a Dél-Hevesi Tájegységben folyó őshonos haszonállat-génmegőrzési feladatok példaszerű irányításáért, valamint Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési csoportvezetője, az Igazgatóság környezeti nevelési feladatainak példaszerű koordinálásáért.

Dr. Rácz András (balról), Kozma Attila és Dr. Nagy István Fotó: Pelsőczy Csaba

Kozma Attila 2013 novemberétől dolgozik az Igazgatóságon – először közfoglalkoztatottként szolgálta a természetvédelem ügyét, majd 2014-től az Igazgatóság munkatársaként több, környezeti nevelési és ökoturisztikai feladatokhoz kapcsolódó munkakörben (projektmenedzser, ökoturisztikai, majd oktatási referens) is tevékenykedett. 2022 februárjától a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályán látja el a Környezeti Nevelési Csoport irányításának sokrétű feladatát. Szervezi és végzi az Igazgatóság természetismereti oktatási és ismeretterjesztési, szemléletformálási, környezeti nevelési tevékenységét, példamutatóan koordinálja az Igazgatóság természetiskolai programjait, természetismereti gyerektáborait. Folyamatosan fejleszti a szakmai anyagokat, tananyagokat, modulokat. Részt vesz az Igazgatóság oktatóközpontjainak működtetésében. Nagy népszerűségnek örvendenek az általa szervezett és vezetett igazgatósági tematikus túrák, speciális túrák, mint például a Tarjánka-szurdok túra vagy az emblematikussá vált Transzbükki Átkelés. Koordinálja és végzi az Igazgatóság terepi bemutatóhelyeinek karbantartását, felújítását, fejlesztését, új, előremutató módszereket vezet be a terepi bemutatás területén. Koordinálja az Igazgatóság gyermektáborainak, természetvédelmi táborainak, természetismereti vetélkedőinek és pályázatainak szervezését és lebonyolítását, közreműködik azok lebonyolításában. A természetismereti oktatási programokhoz kapcsolódóan részt vesz a módszertani anyagok, oktatócsomagok, szemléltetőanyagok kidolgozásában, kiadványok elkészítésében, az oktatási szakirodalom beszerzésében. Közreműködik az Igazgatóság új kiállítóhelyei szakmai tartalmának kialakításában, az ott folyó környezeti nevelési tevékenység kialakításában. Geográfus végzettsége mellett operatőri képzettséggel is rendelkezik, amelyet hosszú évek a természetvédelmi ismeretterjesztés, értékbemutatás és dokumentáció érdekében szintén végez az Igazgatóságon. Kezeli az Igazgatóság fotó- és videó-tárát, ismeretterjesztő kisfilmeket, videókat készít, melyek hatékonyan hozzájárulnak az Igazgatóság szemléletformáló tevékenységéhez. Szakmai elhivatottsága, munkabírása kiemelkedő, kollegialitása, emberi példamutatása mintaértékű, tevékenységével magas szinten szolgálja a hazai természetvédelem ügyét.

Dr. Rácz András (balról), Sasváriné Hegedűs Éva és Dr. Nagy István Fotó: Pelsőczy Csaba

Sasváriné Hegedűs Éva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegységében irányítja a magyar szürke szarvasmarha és a kárpáti borzderes szarvasmarha génmegőrzési feladatait, valamint a velük történő természetvédelmi területkezelési, legeltetési munkákat. Tevékenysége eredményeként, irányításával alakult ki a tájegységben folyó állattartási tevékenység, és az őshonos haszonállatokkal legeltetésével történő természetvédelmi célú gyepkezelés. Aktívan részt vesz a génmegőrző tevékenységben. Jelentős szerepet vállal a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének munkájában, a fajta magyarországi megőrzésében, minőségének fejlesztésében és hasznosításának népszerűsítésében. Kapcsolatot tart a többi nemzetipark-igazgatóság állattartásban érintett kollégáival. A munkája eredményeként kialakult állatállományt szakmai berkekben is magasra értékelik. Aktívan részt vett a tájegység területén 2022-ben átadott Tarnaszentmiklós, Szürke Szállás állattartó telep tervezésében, a pályázat összeállításában, a kivitelezési munkák ellenőrzésében és koordinálásában. Ennek eredményeként az állatállomány az addigi bérleményből saját telephelyre tudott költözni. Elindította a telepen az állattartó tevékenységet. Kollégáival, beosztottjaival jó kapcsolatot ápol, személyes példamutatása mintaként szolgál számukra is. Szakmai elhivatottsága, munkabírása kiemelkedő, kollegialitása, emberi példamutatása mintaértékű, tevékenységével magas szinten szolgálja a hazai természetvédelem ügyét.

Gratulálunk kollégáinknak!

Kapcsolódó