Nagy-hegy, Bér

4

Látogatható geotóp.

Bér község és egyben Nógrád megye egyik legérdekesebb természeti látnivalója a Nagy-hegy, amely vulkanikus eredetű andezitoszlopokból épül fel. Ez a különleges geológiai érték egy 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomán jött létre.

A hegy tetején találjuk az andezitcsúszdaként emlegetett területet, amelyet 8-10 méter hosszú, 30-40 cm-es átmérőjű, 5-6 szögű andezit tömbök csúszda formájú fala alkot. Az ilyen meghajlott andezitoszlopok világviszonylatban is ritkaságnak számítanak, hiszen a bérin kívül csak négy ilyen helyről tudunk a világon – a legismertebb az Amerikai Egyesült Államokban a Devils Tower.

A csúszdáktól nem messze andezit kőtenger fekszik, amelynek kövei a természeti erők hatására váltak le a nagyobb sziklákról, és megálltak a hegy fáktól mentes területén.
2014-ben az andezit kőömlés lábánál, a geológiai tanösvény mellett kőtárat adtak át, amely 12, a területről származó kőzetet mutat be. Az itt kihelyezett információs táblák segítségével pedig megismerhetjük a környék földtörténetét.
A 402 méter magas Nagy-hegyet természetvédelmi területté nyilvánították. A hegy nem csak híres andezitoszlopai és kőtengere miatt érdekes: növény- és állatvilága is jelentős.

A Nagy-hegy, mint földtani alapszelvény

Kezelési terv>>>

Kapcsolódó