XVIII. Országos Sasszinkron 2021.01.22. 12:04

XVIII. Országos Sasszinkron (2021.01.15-17) eredmények a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Ha január akkor ragadozómadár számlálás! Ez már hagyomány, tradíció madaras berkekben. A Dél-hevesi Tájegységben már a 28. alkalom! 1994-ben életrehívott számlálás országos, majd határon átívelő Kárpát-medencei méretűvé bővült!

Decemberben, az ünnepek előtt már jönnek a kérdések, mikor lesz, jó idő lesz, merre megyünk? Izgatottan várják, sőt várjuk, hogy minden összeálljon. Elég csapadékosra sikerült a november, december, a terület, az utak feláztak, minden tiszta sár, köd, pára. Jó hosszúra sikerült az idei ősz, a tél még nem mutatta igazi arcát, csak jelképesen írjuk le, hogy a január bizony téli hónap.

A szervezés január első napjaiban elkezdődött, annak figyelembevételével, hogy bizony járvány időszakot élünk. Most nem lesz összejövetel a végén, nem ünnepeljük meg a közös munkát, nem tudjuk személyesen elmondani a minket ért élményeket. A megszokott dél-hevesi vacsora, az egész napos hideg után testet-lelket felmelengető meleg étel, Laci bácsi (Tóth László: Tájegység vezető) kedves szavai, összefoglalója most csak emlék marad az előző évekről.

Rétisas, fotó: Széles Tamás

Most a terepre figyel mindenki, a madarak vannak célkeresztben. A területek felosztásra kerültek, vannak megszokott útvonalak, vannak újdonságok. Az időjárás több, mint biztató. Végre megjött a tél, fagyos napok előzték meg a szombati napot. A sár megkeményedett, még egy kis hóleplet is kapott, gyönyörű, tiszta száraz, hideg idő várt a résztvevőkre. Az Igazgatóság szervezésében 74 ember indult el ezen a hétvégén gyűjteni az információt, hogy környezetünkben hol, milyen helyeken, mennyi, főleg nappali ragadozó madár fordul elő. Cserhát, Mátra, Bükk, Dél-Heves, Dél-Borsod, Mátra és Bükkalja, Kesznyéten változó természeti környezetében a helyi ismeretekre alapozva indultak el a számlálók.

Parlagi sas, fotó: Antal András

Elsősorban sasszinkron, tehát mindenki azt várja, hogy milyen sasokat lát majd. A résztvevők gerincét jelentő természetvédelmi őrszolgálat a területek leosztásában természetesen azokat vette alapul, ahol a leginkább van rá esély. Telelőterületek, táplálkozóterületek, ismert költőhelyek. Az utóbbi évtizedek védelmi munkáinak köszönhetően szerencsére egyre több ilyen égi vadászt láthatunk. Az alföldi-hegylábperemi területekre inkább jellemző parlagi sasok és elsősorban folyók és ártereik, halastavak közelében költő réti sasok számbavétele volt a feladat. A hétvégén több, mint 400 darab 2,5x2,5 km-es UTM négyzet került felmérésre és ez alapján minimum 63 rétisas, 122 parlagi sas és 1 szirti sas került a távcsövek elé.

Rétisas, fotó: Sasvári János

Az év ezen szakaszában felduzzad a ragadozómadarak létszáma, a tőlünk északabbra és keletebbre előforduló madarak vonulásuk során a rendelkezésre álló táplálék alapján döntenek arról, hogy vándorlásuk során az alapvető útvonalaikat hol és mennyi időre szakítsák meg vagy esetleg véglegesítsék. Vannak lucernák, repceföldek, gyepterületek, ahol kis területen nagy mennyiségben is összesűrűsödhet sok-sok madár. 50-60 egerészölyv, 40 gatyásölyv igen komoly segítséget tud nyújtani a helyben gazdálkodóknak a pocokgradáció megfékezésében! Hazánkban a legáltalánosabban előforduló nappali ragadozómadárból, az egerészölyvből a hétvégén minimum 1982 példányt láthattunk. A vártamadár ölyvek mellett igen hatékony kiegészítő eleme a téli pocok vadászatnak a kékes rétihéja. Idei évben már nemek alapján megkülönböztetve kellett-e fajt jegyzetelni, és akinek még volt lelkesedése a nap végén a fajnál szokásos gyülekező helyeken a beérkező madarak felvételezésével kiegészíthette a szinkronszámlálást. Belőlük minimum 247 példány került szem elé. Egyéb ragadozómadarakból kiemelhető a kerecsensólyom 14, a vörös vércse 430, valamint a héja és karvaly 13 és 29 egyede.

Parlagi sas, fotó: Széles Tamás

A jó látási viszonyok, a jó terepjárhatóság, a lelkes résztvevők igen kellemes napot tölthettek madártani szempontból fontos természeti környezetben. Eredményes és hatékony munkájuknak köszönhetően folytatódhatott a mára Kárpát-medencei méreteket felkaroló ragadozómadár számlálás! Aktív szerepvállalásukat, pontos adatfelvételezésüket ezúton is köszöni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság!

Sasvári János
természetvédelmi őr

Kapcsolódó

5 Ipolytarnóc

5 Ipolytarnóc

2023.04.19. 14:21
Ronja:Das Naturschutz Gebiet Ipolytarnóc wird vom Bükk Nationalpark Direktorat verwaltet, hier durften wir vom 21. bis zum 27. November helfen und lernen. Das Naturschutzgebiet ist eine Fundstätte für eine Vielzahl von Fossilien, wie Haifischzähne, Blattabdrücke, versteinerte Bäume und Tier-Fußabdrücke. In unserer Zeit in Ipolytarnóc durften wir viel über die Geschichte des Naturschutzgebietes erfahren, eine Vulkankatersstrophe vor etwa 20 Millionen Jahren bewahrte die Fauna und Flora im Gebiet. Auf verschiedenen Naturlehrpfaden ist es möglich viel über die Relikte der geologischen Vergangenheit des Naturschutzgebietes zu lernen.Die Zeit in welcher wir in Ipolytarnóc waren liegt in der Nebensaison, weshalb weniger Ökotourismus stattfindet, trotzdem konnten wir bei verschieden Aufgaben helfen. So haben wir nicht nur viel gelernt, sondern beim Laub fegen, Zaun reparieren und Häcke schneiden geholfen. Beim Laubfegen in Ipolytarnóc haben wir einige der Arbeiter:Innen kennen lernen dürfen, von welchen wir etwas über die Pflanzen und die Vergangenheit des Naturschutzgebietes lernen konnten. Aber auch das Häcke schneiden und Zaun reparieren war eine spannende Erfahrung, bei der wir einiges lernen konnten. Weiterhin haben wir viele Lehrpfade besichtigt und viele Fossilien anschauen dürfen, Imre welcher in Ipolytarnóc arbeitet hat uns die verschiedenen Teile des Besucherzentrums gezeigt und so konnten wir beispielsweise den versteinerten Baum betrachten, welcher auf dem Foto zu sehen ist. Durch die Kiefer mit einem Durchmesser von acht Metern und einer Länge von fast hundert Metern, wurde das Naturschutz gebiet bekannt. In dem Besucherzentrum gibt es viele interaktive Möglichkeiten für die großen und kleinen Besucher die Geschichte des Naturschutzgebietes kennenzulernen. Es gibt beispielsweise ein 4D Kino über die Tiere, welche früher in der Region gelebt haben und eine spannende Ausstellung mit verschiedenen Fossilien.
Tovább olvasom