Túramanók fedezték fel idén is a Bükk élővilágát 2023.08.29. 08:32

Július 24. és 28. között a természet iránt érdeklődő 8-12 éves gyermekeket fogadtuk hagyományos Túramanó napközis táborunkban.

Az első délelőttöt a Felsőtárkányi-tó élővilágának felfedezésével töltöttük, amely a kétéltűek közül, a barna varangy fontos szaporodó helye. Az ebihalak többsége már végtagokat növesztett és apró békaifjoncként elhagyta lárvakori bölcsőjét, néhány átalakulóban lévő egyedet azért még sikerült megfigyelnünk a sekély parti részen. A mintavételben és határozásban a közkedvelt guruló laboratóriumunk, a Vidra Verda és vezetője Csákiné Dobos Laura környezeti nevelő volt segítségünkre. A gyerekek csapatokat alkotva igyekeztek minél többféle élőlényt a mintavevő edénybe halászni. A kisebb verseny persze megfelelő motivációként szolgált, hogy aztán a legeredményesebb csapat 13 különböző fajhoz tartozó makrogerinctelen élőlényt határozhasson meg, melyeket kinagyítva, nagyképernyőn is megfigyelhettünk. Délután sem „jöttünk ki a vízből”, egy ősi mesterséget, a papírmerítést próbáltuk ki, mely nagyszerű lehetőséget kínál a hulladék papír újrahasznosításához.

Kedden – táborunk nevéhez hűen – túracipőt húztunk és Felsőtárkányból Noszvajra gyalogoltunk át. A természetközeli, holtfákban gazdag bükköst elhagyva a Várhegy déli oldalán ereszkedtünk úticélunk felé. Útközben, az Attila-kútnál Bodzás János természetvédelmi őrrel futottunk össze, no nem véletlenül, János a madárgyűrűzés rejtelmeibe avatott be minket, a közelben felállított madárhálóknak köszönhetően.

Szerdán kisvonatra ültünk, és egészen a Stimecz-házig zakatolt velünk a a mozdony a felújított, nyitott vagonokkal. A végállomástól a tanösvényen bandukolva értünk el a nagy örömünkre még működő Vörös-kői karsztforráshoz. Útközben kétszer is elkapott minket a zivatar, de ez nem szegte kedvét a Túramanóknak, sőt, nagyobb lelkesedéssel fogtunk hozzá a kemencében sült pizza elkészítéséhez. Nem is maradt éhesen senki, így aztán jóllakottan vártuk alkonyatkor a denevérek érkezését. A tóparton felállított hálóba öt különböző faj is berepült, Gombkötő Péter zoológiai referens mindig érdekfeszítő előadásán a denevérek mellett a kérdések is repkedtek. Igen későre járt már, mikor kénytelenek voltunk takarodót fújni.

Csütörtök délelőtt a Barát-rétig sétáltunk, lepke- és fűhálókkal felszerelkezve. „Végre! Megyünk rovarokat gyűjteni!” – hangzott az örömkiáltás, hiszen évek óta ez az egyik legnépszerűbb programunk. Az első nap megalakult csapatok újabb kihívás elé néztek, ezúttal egy rét élővilágát lehetett feltérképezni. A természetben való szabad futkározás mellett a felfedezés öröme is ott volt a mosolyokban: „Jé, mennyi minden bújik meg a fűszálak között!”, „Mekkora szöcske!”, „Odanézz! Éppen elkapta a hálójával!”. És valóban, egy gyönyörű darázspók kötötte gúzsba a szemünk láttára aznapi ebédjét, egy pórul járt sáska alakjában. Bogarak, lepkék, poloskák, kabócák, szöcskék, sáskák, megannyi rovarrend képviselőivel megismerkedhettünk, mert nyitott szemmel jártunk a vadvirágos réten. A sokszínűség a délutáni foglalkozáson is visszaköszönt, ezúttal szó szerint: a batikolás technikáján keresztül varázsoltuk színessé a fehér pamutpólókat.

Pénteken Felsőtárkányból a Nagy-Eged csúcsáig túráztunk, a tetőről csodálatos kilátás nyílt a Mátra vonulataira. Az Eged-hegyi tanösvényen leereszkedve jutottunk el aznapi végcélunkig, a Mátyus udvarig, ahol egy finom ebéddel zártuk az ötnapos természetismereti tábort.

Kapcsolódó

2023/1 5. Butterfly studies

2023/1 5. Butterfly studies

2023.07.10. 15:54
Am heutigen Tage durfte ich zwei Ranger und einen aus Deutschland angereisten Forscher (juhuu) in ein Waldstück nahe Kerecsend begleiten. Der Forscher wollte die gefährdete Schmetterlingsart Maivogel (Euphydryas maturna) (Wikipedia-Link für die Interessierten: https://de.wikipedia.org/wiki/Maivogel ;) ) untersuchen, bzw. besser gesagt deren Raupen und Lebensraum.Der Maivogel kommt natürlicherweise in Ost- und Mitteleuropa vor, jedoch nur sehr lokal und die Populationen liegen weit verstreut. Leider ist er, wie so viele Arten, stark vom Aussterben bedroht (unter anderem aufgrund von Lebensraumverlust durch Forstwirtschaft und dem Einsatz von Insektiziden). In Deutschland gibt es beispielsweise nur noch vier verschiedene Populationen. In Ungarn gibt es noch eine etwas weitere Verbreitung (bei der letzten Zählung wurden etwa zwanzig Individuen festgestellt), unter anderem auf dem Gebiet des Bükk Nationalpark Direktorats in der Nähe der Kleinstadt Kerecsend. Aus diesem Grund ist der Forscher extra aus Deutschland angereist, um sich hier ein Bild der Lebensräume zu machen.Wir machten uns also auf die Suche nach den Raupen des Maivogels, welche für gewöhnlich an Eschen und Ligustern zu finden sind. Leider hat das Wetter mal wieder nicht mitgespielt (warum schneit es im April L ??) und die Raupen haben sich alle verkrochen, sodass nicht einmal der speziell darauf trainierte Artenspürhund die Raupen finden konnte.Alles in allem war es jedoch ein interessanter (wenn auch seeehr kalter) Nachmittag, bei dem ich wieder etwas Neues gelernt habe.Zum Abschluss haben wir uns noch bei einem Kaffee aufgewärmt und dann war es Zeit für den Feierabend!
Tovább olvasom