Tanulmányban az Európai Geoparkok Vulkanizmusa 2023.08.01. 00:54

Az Európai Geoparkok Hálózata (EGN) Vulkáni Munkacsoportjának kezdeményezésére egy különleges, a hazai UNESCO Globális Geoparkokat is magába foglaló kötet jelent meg öreg kontinensünk geoparkjainak vulkanizmusáról és geoturisztikai potenciáljáról.

A Geoconservation Research folyóirat különszámának (6. évfolyam 1. szám) 14 tanulmányát nemzetközi hírű vulkanológusok és geoparki szakemberek a szélesebb nagyközönségnek szánva írták, egyedi cikkei innen tölthetők le:

Európa számos aktív tűzhányónak és vulkáni emlékhelynek ad otthont, amelyek értékes betekintést nyújtanak bolygónk dinamikus történetébe. A vulkáni kúpoktól a holdbéli lávatavakig, az különleges sziklaalakzatoktól a geotermikus jelenségekig ezek a helyszínek nemcsak földtani kuriózumok és gyakran ikonikus helyek a turisták számára, hanem a tudományos kutatás és a kulturális örökség szempontjából is jelentősek. Az emberiség mítoszai is átszövik őket, miként az egy szupervulkáni kitörés által konzervált ipolytarnóci ősvilágnál is tetten érhető.

Felismerve fontosságukat, a földtani örökség és a vulkanikus tájak védelme és megőrzése prioritássá vált. A tanulmánykötet betekintést ad azon kulcsfontosságú Európai UNESCO Globális Geoparkokról,/ Geoparkokba amelyek tűzhányók és vulkanológiai jelenségek tárházai, különös tekintettel azok tudományos jelentőségére, a geokonzerválási stratégiákra és a felmerülő természetvédelmi, oktatási és geoturisztikai szempontokra egyaránt.

A Vulkáni Munkacsoport katalizátorának (prof. João Carlos Nunes) előszavával kiegészített különkötet összefoglaló anyaga pedig itt érhető el. A tanulmánykötet előzménye az EGN Vulkanológiai Munkacsoport 2022-ben megjelent népszerűsítő kiadványa volt, mely megalapozta a a folyóiratban most publikált cikkgyűjteményt. A Novohrad-Nógrád Geoparkról szóló tanulmányról már korábban hírt adtunk, a Bakony-Balaton Geopark anyaga pedig közvetlenül innen tölthető le.
Geoparkjaink földtani, vulkanológiai értékeinek jelentős része olyan országos védelem alatt áll, mely a bemutatást is szolgálja. Nógrádban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több tanösvényt épített ki megismerésükre, A felfedező túrát az ősi tűzhányók uralta, határokon átnyúló geopark beléptető kapujánál, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál érdemes elkezdeni, jó vulkáni kalandozást!

Kapcsolódó