Tanulmányban az Európai Geoparkok Vulkanizmusa 2023.08.01. 00:54

Az Európai Geoparkok Hálózata (EGN) Vulkáni Munkacsoportjának kezdeményezésére egy különleges, a hazai UNESCO Globális Geoparkokat is magába foglaló kötet jelent meg öreg kontinensünk geoparkjainak vulkanizmusáról és geoturisztikai potenciáljáról.

A Geoconservation Research folyóirat különszámának (6. évfolyam 1. szám) 14 tanulmányát nemzetközi hírű vulkanológusok és geoparki szakemberek a szélesebb nagyközönségnek szánva írták, egyedi cikkei innen tölthetők le:

Európa számos aktív tűzhányónak és vulkáni emlékhelynek ad otthont, amelyek értékes betekintést nyújtanak bolygónk dinamikus történetébe. A vulkáni kúpoktól a holdbéli lávatavakig, az különleges sziklaalakzatoktól a geotermikus jelenségekig ezek a helyszínek nemcsak földtani kuriózumok és gyakran ikonikus helyek a turisták számára, hanem a tudományos kutatás és a kulturális örökség szempontjából is jelentősek. Az emberiség mítoszai is átszövik őket, miként az egy szupervulkáni kitörés által konzervált ipolytarnóci ősvilágnál is tetten érhető.

Felismerve fontosságukat, a földtani örökség és a vulkanikus tájak védelme és megőrzése prioritássá vált. A tanulmánykötet betekintést ad azon kulcsfontosságú Európai UNESCO Globális Geoparkokról,/ Geoparkokba amelyek tűzhányók és vulkanológiai jelenségek tárházai, különös tekintettel azok tudományos jelentőségére, a geokonzerválási stratégiákra és a felmerülő természetvédelmi, oktatási és geoturisztikai szempontokra egyaránt.

A Vulkáni Munkacsoport katalizátorának (prof. João Carlos Nunes) előszavával kiegészített különkötet összefoglaló anyaga pedig itt érhető el. A tanulmánykötet előzménye az EGN Vulkanológiai Munkacsoport 2022-ben megjelent népszerűsítő kiadványa volt, mely megalapozta a a folyóiratban most publikált cikkgyűjteményt. A Novohrad-Nógrád Geoparkról szóló tanulmányról már korábban hírt adtunk, a Bakony-Balaton Geopark anyaga pedig közvetlenül innen tölthető le.
Geoparkjaink földtani, vulkanológiai értékeinek jelentős része olyan országos védelem alatt áll, mely a bemutatást is szolgálja. Nógrádban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több tanösvényt épített ki megismerésükre, A felfedező túrát az ősi tűzhányók uralta, határokon átnyúló geopark beléptető kapujánál, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál érdemes elkezdeni, jó vulkáni kalandozást!

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.Gyerekekkel is ajánlott.
Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom