Új publikáció jelent meg a Palóc Geopark vulkáni örökségéről 2023.07.15. 11:33

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark viharos eseményekben rendkívül gazdag vulkáni örökségét Harangi Szabolcs professzor legújabb tanulmánya népszerűsítette a Geoconservation Research folyóiratban.

Harangi professzor az MTA doktora. Az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport alapítója és vezetője, a geopark létrehozásában kezdetek óta segédkezett. Számos oktatóanyaga található a geopark honlapján. Bér és Kazár területeiről gyermekeknek is közérthető ismertető áll rendelkezésre.
Nagyon népszerűek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ipolytarnóci látogatóközpontjában tradicionálisan megrendezett vulkánnapi előadásai is.

A tudományos folyóiratban -- az Európai Geoparkok Hálózatának Vulkanológiai Munkacsoportja támogatásával -- megjelent legújabb cikke a térség vulkáni örökségét a geoturizmus szemszögéből is ismerteti. A geopark földtani bemutatóhelyeinek jelentős részében van vulkanológiai kuriózum, melyek, miként az Ipolytarnóci Ősmaradványok esetében, nemzetközi jelentőségűek.

A tanulmány kisebb terjedelmű változata innen tölthető le.

Kapcsolódó