A díszes tarkalepke (Euphydryas maturna) újabb előfordulásai a Mátrában 2018.06.07. 13:17

Az idei év igen kedvező volt a díszes tarkalepke számára, élőhelyein nagy számban repült, így könnyen megtalálható volt. Ebből következően a Mátrai Tájegység területén is több potenciális élőhelyét felmértük.

Tápnövénye a fagyal, valamint különböző kőris fajok. Jellemzően olyan élőhelyeken találkozhatunk vele, ahol a hagyományos, természetközeli gazdálkodásnak köszönhetően kialakult felnyíló erdők és természetes erdőszegélyek találhatók.Élőhelyeinek átalakulása miatt Európa jelentős részén kipusztulás fenyegeti. Különleges élőhelyi igényei, és állományának csökkenése miatt több védettségi kategóriába is beletartozik. Magyarországon védett, a Vörös Könyven szereplő faj, Natura 2000 jelölő faj, továbbá a Berni egyezmény hatálya alá is tartozik.

A Mátrában ez idáig csak Sirok környékéről ismertük a faj előfordulását. Az idei évben több potenciális élőhelyet végigjártunk és sikerült is megtalálnunk több helyen. Taron a Csevice-völgyben, Dorogházán a Ménkes-patak völgyében, valamint Szuhán a Galya-patak völgyében is előkerült a díszes tarkalepke. Továbbá Mátraszentistvánon is megtaláltuk a fajt, ez az adat azért érdekes, mert 700 méter fölötti, így nagy valószínűséggel az országban a legmagasabb előfordulási helye ennek a lepkének.


Molnár Márton

Mátrai tájegység, BNPI

Molnár Márton
természetvédelmi területfelügyelő

Kapcsolódó