Turisztikai Klaszter Nap az Eszterházy Egyetemen 2019.02.20. 06:05

Az Eszterházy Károly Egyetem Turisztikai Klaszter Napján a BNPI turisztikai tevékenységében történt változások is bemutatásra kerültek, a tervezett Bükk-vidék Geoparkról pedig a kapcsolódó kiállításon hallhattak az érdeklődők.

Konferencia

A teltházas rendezvénynek az egyetem csodálatosan szép kápolnája adott otthont.

Nagy Júlia, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály vezetője előadásában kiemelte: 2018 rekordév volt a BNPI bemutatóhelyein, a látogatószám növekedése meghaladt a 28%-ot, 36 671 fővel nőtt a jegyet vásárló vendégek száma. Két új szálláshelyet nyitott meg az Igazgatóság az elmúlt évben, s nem utolsó sorban két országos merketingkommunikációs díjat is elhozott a szervezet.

Arany minősítést kapott 2018-ban az új arculat

2018-ban az Igazgatóság új jegyrendszere arany minősítésben részesült Magyarország egyik legnagyobb marketringkommunikációs versenyén, az új turisztikai arculat pedig ezüstérmes lett

Az osztályvezető kifejtette: az elmúlt időszakban jelentős minőségi változás történt az Igazgatóság turisztikai tevékenységében. 2017-hez képest ugyan a közvetlenül a turizmusban dolgozó munkatársak létszáma jelentősen csökkent (70 fő helyett ma csak alig 50 fő dolgozik a turizmusban), azonban a korábbi közfoglalkoztatás helyett mára a turizmusban dolgozók mindegyike munkaszerződéssel van foglalkoztatva, legtöbbjük határozatlan időre. Ezzel perspektívát, jövőképet kínált az Igazgatóság a munkavállalóknak - akiknek egyébként folyamatos képzéseket is szervez az Igazgatóság. Ehhez kapcsolódva Nagy Júlia kiemelte: átgondolásra került az ökoturisztikai tevékenység irányítási rendszere is, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály részéről meghatározott feladatok mögé folyamatos monitoring került beépítésre, amely a teljes ökoturisztikai tevékenységet lefedi és a turisztikai munkát végző kollégák munkájának eredményességét van hivatva szolgálni.

A bemutatóhelyek is megújultak

A bemutatóhelyek is megújultak...

Másik jelentős változásként a bemutatóhelyek és a tanösvényhálózat karbantartását, fejlesztését emelte ki az osztályvezető. Az elmúlt másfél évben minden bemutatóhely megújult kisebb-nagyobb mértékben, s a 2019-es szezonra is több kisebb fejlesztést tervez az Igazgatóság. A tanösvényhálózat nagy része pedig már elérhető a GUIDE@HAND BNPI mobil applikáción, amely offline is használhtó navigációt kínál a turistáknak.

A harmadik nagy terület, ahol jelentős változások történtek, a látogatómenedzsment rendszer átdolgozása volt. Ehhez kapcsolódva alakította ki az Igazgatóság az új jegyrendszerét 2018 elején, illetve indított el a SMART QR kód alapú online jegyvásárlás lehetőségét. A cél az, hogy ezzel is hozzájárulhassanak a környezeti fenntarthatósághoz a vendégek - mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy 2019-ben az előre meghirdetett túrákra már csak online jelentkezést fogad el az igazgatóság.

Az előadásban bemutatásra került a GUIDE@HAND BNPI mobil alkalmazás is. Ezzel kapcsolatban elhangzott: az Igazgatóság olyan alkalmazáscsaládot választott, amely már jelen volt a térségben, hiszen ez az applikáció elérhető a Mátrában, Miskolcon és környékén, valamint Egerben és környékén is, s a Palóc Út Egyesület is ezt az alkalmazást választotta. Ez lehetőséget biztosít az alkalmazások közötti adatátadásra annak érdekében, hogy minél szélesebb kínálattal és minél több hasznos információval járuljanak hozzá a túrázók biztonságához és tájékoztatásához az Igazgatóság teljes területén. Kiemelte: ebben az évben egy játék is beépítésre kerül az alkalmazásba, illetve a bemutatóhelyeken nagyrészt a fiatalabbaknak szánt interaktív programok is kidolgozásra kerülnek.

Bükk-vidék geopark

A Bükk-vidék Geopark terveit is bemutatták a résztvevőknek

A 2019-es tervek kapcsán az osztályvezető kiemelte: két fontos terület van, amire fókuszálni fgnak az idei munkában: az egyik a társadalmi felelősségvállalás fokozása és a fenntarhatóság, a másik pedig a szolgáltatásfejlesztés. Az előbbihez kapcsolódva kiemelte a nemzeti parki boltok kínálatának átszervezését annak érdekében, hogy minél több helyi termelőnek adjanak bemutatkozási lehetőséget, illetve a Zöld vállalkozói díj meghidetését, míg a szolgáltatásfejelsztés kapcsán kiemelte az élményszerűség fokozását a bemutatóhelyeken, amellyel cél, hogy a mai huszonévesek számára vonzóvá tegyék a könyezetileg fenntartható ökoturisztikai tevéeknyéget. Hozzátette: a BNPI-nek ebben az évben kiemelt feladata a tervezett Bükk-vidék Geopark szakmai munkájának a kialakítása és a geológii értékek bemutatása - éppen ezért aktív hálózatfejlesztés és sok-sok program kapcsolódik majd ehhez a tevékenységhez.

A programhoz kiállítás is kapcsolódott, ahol Gaál Csilla mutatta be az érdeklődőknek a tervezett Bükk-vidék Geopark értékeit.

Kapcsolódó

3 Eine Tour zum Virgin-Forest in Szilvásvárad / A guided tour into the Virgin Forest in Szilvásvárad

3 Eine Tour zum Virgin-Forest in Szilvásvárad / A guided tour into the Virgin Forest in Szilvásvárad

2023.04.19. 14:15
MareiAn einem Samstagmorgen, dem 22. Oktober 2022, ging es früh los, um an einer ganz besonderen Wanderung teilnehmen zu können. Mit etwa dreißig Personen machten wir uns von Répáshuta zu Fuß auf den Weg zum sogenannten „Virgin-Forest“. Das bedeutet konkret, dass dieser Wald beziehungsweise ein bestimmtes Waldgebiet seit einer Zeitspanne von mehreren hundert Jahren nicht von Menschen berührt wurde. Dieses „nicht-Berühren“ ist natürlich nicht wortwörtlich zu nehmen, sondern meint, dass seit besagter Zeitspanne kein Mensch in das Wachstum und die Entwicklung dieses Waldgebietes eingegriffen hat. Die besondere Bedeutung eines Virgin-Forests liegt nicht nur in der Unberührtheit, sondern auch in der damit einhergehenden hohen Biodiversität. Nicht nur die Pflanzen selbst sind teilweise stark geschützt und selten, sie bieten auch Lebensraum für viele seltene tierische Spezies. Daher darf der Virgin-Forest im Bükk-Nationalpark nur auf speziellen Touren betreten werden, die von Ranger:innen geleitet werden, und ist zudem mit Schildern ausgewiesen sowie eingezäunt.Begleitet haben uns auf dieser Wanderung auch zwei weitere UNESCO-Naturfreiwillige aus dem Kiskunság Nationalpark, die dabei nicht nur den Virgin-Forest, sondern auch die Waldgebiete von Répáshuta, Nagyvisnyó und Felsőtárkány kennenlernen konnten. Besonders eindrucksvoll waren Karstformationen wie die Dolinen und der unterschiedlich geschichtete, für den Bükk charakteristische Kalkstein, auf die uns der Ranger Attila Bartha hinwies. Anschließend ging es für uns noch auf die sogenannte „Jüdische Wiese“. Diese erhielt ihren Namen durch ihren früheren jüdischen Besitzer und die ursprüngliche Nutzung als Marktplatz, auf dem vor allem viele jüdische Personen ihre Produkte angeboten haben. Heute ist diese Wiese ein strenges Naturschutzgebiet, das Besucher:innen auf eigene Faust betreten dürfen. Nach mehreren Stunden spannender Wanderung überraschte uns der Regen glücklicherweise erst auf den letzten Metern.
Tovább olvasom