Turisztikai Klaszter Nap az Eszterházy Egyetemen 2019.02.20. 06:05

Az Eszterházy Károly Egyetem Turisztikai Klaszter Napján a BNPI turisztikai tevékenységében történt változások is bemutatásra kerültek, a tervezett Bükk-vidék Geoparkról pedig a kapcsolódó kiállításon hallhattak az érdeklődők.

Konferencia

A teltházas rendezvénynek az egyetem csodálatosan szép kápolnája adott otthont.

Nagy Júlia, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály vezetője előadásában kiemelte: 2018 rekordév volt a BNPI bemutatóhelyein, a látogatószám növekedése meghaladt a 28%-ot, 36 671 fővel nőtt a jegyet vásárló vendégek száma. Két új szálláshelyet nyitott meg az Igazgatóság az elmúlt évben, s nem utolsó sorban két országos merketingkommunikációs díjat is elhozott a szervezet.

Arany minősítést kapott 2018-ban az új arculat

2018-ban az Igazgatóság új jegyrendszere arany minősítésben részesült Magyarország egyik legnagyobb marketringkommunikációs versenyén, az új turisztikai arculat pedig ezüstérmes lett

Az osztályvezető kifejtette: az elmúlt időszakban jelentős minőségi változás történt az Igazgatóság turisztikai tevékenységében. 2017-hez képest ugyan a közvetlenül a turizmusban dolgozó munkatársak létszáma jelentősen csökkent (70 fő helyett ma csak alig 50 fő dolgozik a turizmusban), azonban a korábbi közfoglalkoztatás helyett mára a turizmusban dolgozók mindegyike munkaszerződéssel van foglalkoztatva, legtöbbjük határozatlan időre. Ezzel perspektívát, jövőképet kínált az Igazgatóság a munkavállalóknak - akiknek egyébként folyamatos képzéseket is szervez az Igazgatóság. Ehhez kapcsolódva Nagy Júlia kiemelte: átgondolásra került az ökoturisztikai tevékenység irányítási rendszere is, a Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály részéről meghatározott feladatok mögé folyamatos monitoring került beépítésre, amely a teljes ökoturisztikai tevékenységet lefedi és a turisztikai munkát végző kollégák munkájának eredményességét van hivatva szolgálni.

A bemutatóhelyek is megújultak

A bemutatóhelyek is megújultak...

Másik jelentős változásként a bemutatóhelyek és a tanösvényhálózat karbantartását, fejlesztését emelte ki az osztályvezető. Az elmúlt másfél évben minden bemutatóhely megújult kisebb-nagyobb mértékben, s a 2019-es szezonra is több kisebb fejlesztést tervez az Igazgatóság. A tanösvényhálózat nagy része pedig már elérhető a GUIDE@HAND BNPI mobil applikáción, amely offline is használhtó navigációt kínál a turistáknak.

A harmadik nagy terület, ahol jelentős változások történtek, a látogatómenedzsment rendszer átdolgozása volt. Ehhez kapcsolódva alakította ki az Igazgatóság az új jegyrendszerét 2018 elején, illetve indított el a SMART QR kód alapú online jegyvásárlás lehetőségét. A cél az, hogy ezzel is hozzájárulhassanak a környezeti fenntarthatósághoz a vendégek - mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy 2019-ben az előre meghirdetett túrákra már csak online jelentkezést fogad el az igazgatóság.

Az előadásban bemutatásra került a GUIDE@HAND BNPI mobil alkalmazás is. Ezzel kapcsolatban elhangzott: az Igazgatóság olyan alkalmazáscsaládot választott, amely már jelen volt a térségben, hiszen ez az applikáció elérhető a Mátrában, Miskolcon és környékén, valamint Egerben és környékén is, s a Palóc Út Egyesület is ezt az alkalmazást választotta. Ez lehetőséget biztosít az alkalmazások közötti adatátadásra annak érdekében, hogy minél szélesebb kínálattal és minél több hasznos információval járuljanak hozzá a túrázók biztonságához és tájékoztatásához az Igazgatóság teljes területén. Kiemelte: ebben az évben egy játék is beépítésre kerül az alkalmazásba, illetve a bemutatóhelyeken nagyrészt a fiatalabbaknak szánt interaktív programok is kidolgozásra kerülnek.

Bükk-vidék geopark

A Bükk-vidék Geopark terveit is bemutatták a résztvevőknek

A 2019-es tervek kapcsán az osztályvezető kiemelte: két fontos terület van, amire fókuszálni fgnak az idei munkában: az egyik a társadalmi felelősségvállalás fokozása és a fenntarhatóság, a másik pedig a szolgáltatásfejlesztés. Az előbbihez kapcsolódva kiemelte a nemzeti parki boltok kínálatának átszervezését annak érdekében, hogy minél több helyi termelőnek adjanak bemutatkozási lehetőséget, illetve a Zöld vállalkozói díj meghidetését, míg a szolgáltatásfejelsztés kapcsán kiemelte az élményszerűség fokozását a bemutatóhelyeken, amellyel cél, hogy a mai huszonévesek számára vonzóvá tegyék a könyezetileg fenntartható ökoturisztikai tevéeknyéget. Hozzátette: a BNPI-nek ebben az évben kiemelt feladata a tervezett Bükk-vidék Geopark szakmai munkájának a kialakítása és a geológii értékek bemutatása - éppen ezért aktív hálózatfejlesztés és sok-sok program kapcsolódik majd ehhez a tevékenységhez.

A programhoz kiállítás is kapcsolódott, ahol Gaál Csilla mutatta be az érdeklődőknek a tervezett Bükk-vidék Geopark értékeit.

Kapcsolódó

2023/1 6. Eagle’s eggs inventory

2023/1 6. Eagle’s eggs inventory

2023.07.10. 16:00
Um ehrlich zu sein, haben mich Vögel im Allgemeinen noch nie so wirklich interessiert. Aber ich glaube, das liegt daran, da man sie sehr selten aus nächster Nähe zu Gesicht bekommt. Als ich mir die Vogelrettungsstation auf dem Gelände des Direktorats ansehen durfte, wurde mir klar, dass Vögel doch ganz interessant sind, wenn man sich näher mit ihnen beschäftigt!Als ich dann die Gelegenheit bekam, eine Gruppe von Rangern zu begleiten, welche die Adlernester und deren Eierbestand überprüfte, war ich natürlich sofort dabei. Wer möchte es sich schon entgehen lassen einen in freier Wildbahn lebenden Adler aus nächster Nähe zu sehen? Ich jedenfalls nicht.Genauer gesagt handelt es sich bei dieser Art um den Östlichen Kaiseradler (Aquila heliaca) (Für die Interessierten unter euch: https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96stlicher_Kaiseradler). Außerdem gibt es noch eine kleine Population an Seeadlern (Haliaeetus albicilla) in diesem Gebiet.An diesem Tag lag unser Fokus allerdings nur auf den Nestern des Kaiseradlers. Die Aufgabe bestand darin, den Bestand an Eiern in allen Nestern zu überprüfen, zu dokumentieren und anschließend abzuwarten, dass das Weibchen wieder zu ihrem Nest zurückkehrt. Es wurden zwei Gruppen gebildet. Gruppe Nr. 1 hatte die Aufgabe die Eier im Nest zu zählen. Dafür mussten wir (zum Glück) nicht etwa auf den Baum klettern, sondern bedienten uns modernster Technik in Form einer Drohne. Die zweite Gruppe beobachtete aus einer Entfernung von ca. 800 m das Nest per Fernglas und dokumentierte minutengenau, wann das Weibchen das Nest verließ und wann es, nachdem die Drohne wieder weg war, zu ihren Eiern zurückgekehrt war. Das konnte mal nur 15 Minuten dauern, mal mehrere Stunden. Zum Glück war ich in der ersten Gruppe. ;)Im Durchschnitt legen Kaiseradler 1-3 Eier. Bei unseren Nestern waren es meistens drei, also ein ziemlich guter Durchschnitt. Die kommende Kaiseradlergeneration ist somit gesichert. Bis wir die zehn Nester alle abgeklappert hatten, dauerte es eine Weile. Wir fuhren über endlose Felder und durch Niemandsland, wo sich unsere Wege immer wieder mit denen von Fasanen, Feldhasen und Rehen (ich habe noch nie an einem Tag so viele Rehe gesehen) kreuzten. Alles in allem ein sehr interessanter, tierreicher Tag, beendet natürlich mit einem obligatorischem Kaffee.
Tovább olvasom