Túraútvonal-változás a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén 2024.02.16. 11:52

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság értesíti a kedves túrázókat, hogy a sárga + jelzés egy szakasza, amely a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezetett, megszűnik.

A Kékes Erdőrezervátumot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő egyes védett természeti területek erdőrezervátummá nyilvánításáról szóló 3/2000. (III. 24.) KöM rendelet 9. § (1) bekezdése nyilvánította erdőrezervátummá, a Mátrai Tájvédelmi Körzet védettségének fenntartásáról szóló 137/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet pedig fokozottan védetté.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 29. § (3) bekezdése szerint az erdőrezervátumok a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak.

A természetes folyamatok következtében (széldöntések, kidőlt száraz fák) a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne (útvonalra dőlt fák kivágása, az útvonal folyamatos járhatósága és biztonságossá tétele). Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők.

A fenti okok következtében a turistajelzés ezen szakaszon való megszüntetéséről, illetve az útvonal módosításáról a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közös egyeztetéssel és együttműködéssel döntöttek.

A túrát az alábbiakban tudják folytatni:

Gabi-halála felől:

1. a kék + jelzésen lefelé a Pisztrángos-tóhoz, onnan a piros + jelzésre, majd a sárga "o" jelzésre áttérve juthatnak el a Som-nyeregre, vagy

2. a kék + jelzésen felfelé a Sötét-lápa nyereghez, onnan a kék -- jelzésre áttérve juthatnak el Kékestetőre.

Gabi-halála felől érkező túrázók további túrázási lehetőségei. Forrás: www.turistautak.openstreetmap.hu.

Som-nyereg felől:

1. a sárga "o" jelzésen lefelé, onnan áttérve a piros + jelzésre a Pisztrángos-tóhoz, majd a kék + jelzésre áttérve juthatnak el először a Gabi-halálához, majd a jelzésen maradva a Sötét-lápa nyereghez, vagy

2. a sárga -- jelzésen tovább haladva juthatnak el Kékestetőre.

Som-nyereg felől érkező túrázók további túrázási lehetőségei. Forrás: https://turistautak.openstreetmap.hu/

Kérjük, útnak indulás előtt tájékozódjanak a fenti honlapon az útvonal megtervezéséhez!


A fokozottan védett területre, (így az erdőrezervátum területére is) amennyiben turistaút nem vezet – engedély hiányában – belépni tilos.

Megértésüket és együttműködésüket tisztelettel köszönjük!

Kapcsolódó