Szépség és szörnyeteg: mirigyes bálványfa elleni védekezés az adácsi Natura 2000-es területeken 2023.10.16. 11:51

A mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) egy Európában invazívan terjedő fafaj, melynek visszaszorítása a természetvédelem egyik kiemelt feladata.

2022-ben az adácsi Natura 2000 területeken gazdálkodó vállalkozás vezetője megkereste a Mátrai Tájegység tájegységvezetőjét, egyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Őrszolgálatának őrszolgálat-vezetőjét, Magos Gábort azzal, hogy a tanya területén szeretnék visszaszorítani a bálványfa jelenlétét. Ehhez kértek segítséget tőlünk.

Ekkor a Majorság két segítője, Zsámbori László és Krenyácz Árpád, illetve Golen Gerhárd természetvédelmi őr álltak neki a feladatnak, mely során kb. 15 hektáron a bálványfák 80%-át sikerült glifozátos mérgezéssel kiirtaniuk.

De idénre is maradt tennivaló bőven.

2023. október elején Krenyácz Árpád, Zsámbori László és Zsupos Vivien természetvédelmi őr kezelte le az életben maradt, illetve újonnan sarjadt invazív fákat.

Az „alakulat" egy bálványfa-csoport előtt. Balról jobbra: Zsámbori László, Zsupos Vivien (BNPI) és Krenyácz Árpád.

A kezelések permetezéssel és fúrásos-injektálásos módszerrel történtek.

A permetezés során 1:9-es hígítási aránnyal a fiatal sarjhajtásokat kezeltük.

A sarjhajtások permetezése. Fotó: Zsupos Vivien

A fúrásos-injektálásos módszert a nagyobb, minimum 6-7 cm törzsátmérőjű egyedeken érdemes használni. Ennek során a fák törzsébe először 3-8 db, srégen lefelé mutató lyukakat fúrtunk (3. fotó), majd a lyukakba tömény glifozátot fecskendeztünk.

A törzsek fúrása. Fotó: Zsupos Vivien

Tömény glifozát injektálása a megfúrt lyukakba. Fotó: Zsupos Vivien

Köszönjük a Majorságnak a több éve tartó sikeres együttműködést! Bízunk benne, hogy a továbbiakban is lesznek hasonló, mindkét fél számára előremutató együttműködéseink!

Egyben szeretnénk felhívni a többi hasonló gazdaság figyelmét, hogy forduljanak hozzánk bizalommal, amennyiben természetvédelemmel kapcsolatos kérdéseik vannak, esetleg segítségre van szükségük.


Az Igazgatóságunk honlapján egy korábban megjelent cikkben olvashatnak többet a mirigyes bálványfáról, annak természetvédelmi vonatkozásairól:

https://www.bnpi.hu/hu/hir/ismeretlen-ismeros-miert-nem-szeretjuk-a-balvanyfat


KAPCSOLÓDÓ:

Kapcsolódó