Ősmajom az Ősmaradványoknál 2022.02.14. 14:12

A Rudapithecus a 2014. évi fotókiállítása után újra betoppan Ipolytarnócra. 2022. március 12-én 11 órai kezdettel az ősmajom kutatásáról megjelent könyv szerzői sajtótájékoztatója és közönségtalálkozója lesz a Miocén Parkban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark közös rendezvénye dr. Kordos László őslénytanász munkássága előtt tiszteleg.

Dr. Kordos László az Archaeolingua Kiadó gondozásában múlt év végén megjelent "A Rudapithecus kutatás" című könyvét az Ősfenyő Belépő fogadóépületben mutatja be. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok ősállatnyomait napjainkban is kutató tudós személyes hangvételű ismertetője után limitált példányszámú könyvét a helyszínen dedikálja majd.

A Rudapithecus hungaricus egy 10 millió évvel ezelőtt élt, mára kihalt emberszabású ősmajom, amelynek maradványai Rudabánya vasércbányájából kerültek elő. A csaknem ötven éven át tartó rendszeres ásatások történetét szavakba öntő tudós a földtudományos ismeretterjesztés kiemelt alakja. 1971-től minden rudabányai ásatáson jelen volt, majd később a kutatások irányítójaként dolgozott, így hatalmas tudással és dokumentumanyaggal rendelkezik a lelőhelyről és az ott feltárt maradványokról, melyeket most közzé tesz.

Az ősmajom mellett a rudabányai kutatások történetét és emberi vonatkozásait is olvasmányos, közérthető formában tárgyalja a kiadvány, így az olvasónak nem kell elmélyednie a kívülálló számára átláthatatlan, könyvtárnyi mennyiségű tudománytörténeti és szaktudományi irodalomban. A könyv gazdag illusztrációs anyagát archív felvételek, valamint Mészáros Ildikó -- korábbi, a témába illeszkedő önálló fogadóépületi fotókiállítását kiegészítő -- képei teszik teljessé.

Kapcsolódó