Zarándokház

14
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház
Zarándokház

Zarándokoknak és családi kirándulóknak is kényelmes szálláshely a kegyhely szívében.

Szentkút elsősorban a csodatételeiről híres forrásvizéről és Szűzanyaszobráról nevezetes. Ugyanakkor a nemzetközi színvonalú hotelszobái és étterme biztosítják az elcsendesedést és kényelmet is, hogy a zarándokok megismerhessék a környék egyedülálló látványosságait: a ferencesek által működtetett barokk stílusú kegytemplomot, a remete-barlangokat, vagy akár a csodás völgyben fekvő forráscsoportot.

Budapesttől mindössze 100 kilométerre, a Mátra és a Cserhát hegység ölelésében található a nemrégiben nemzeti emlékhellyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkút, amely azon túl, hogy évente 200 ezer zarándokot fogad a búcsúszezonban, kivételes adottságainak köszönhetően az egyik legkedveltebb zarándokhely az év minden szakaszában. Télen kiváló célpont elcsendesedésre, elmélyülésre, amelyhez segítséget nyújtanak a ferences atyák, a szentmisék, a lelkigyakorlatok és kikapcsolódásképpen a kegyhelyet körülvevő túraútvonalak.

Szentkutat a gyógyulások helyének is tartják, egyrészt a kúthoz köthető csodák, másrészt a bazilikában található Szűzanyaszobor miatt, aki szintén számtalan esetben segített a hozzá imádkozóknak. Ezt bizonyítja a rengeteg hálatábla is, amely előtt mindig hosszasan elidőznek a zarándokok.

A vallásturisztikai komplexum központi épülete a Zarándokház, ahol 27 db hotel kategóriájú, saját fürdőszobás szoba található egyágyas, franciaágyas, és külön ágyas lehetőségekkel. Innen nyílik a minőségi ételeket és italokat kínáló Szent Jakab Étterem is, amelynek étlapján tradicionális magyar ételek, vad specialitások, és vegetáriánus fogások állnak.

A hely túraútvonalai közül korosztály szerint lehet válogatni. A kegytemplom mögötti hegyoldalban a remetebarlangokhoz visz egy kis meredek ösvény. Ez Magyarország egyik legnagyobb remetebarlang-együttese; az előttük kialakított pihenőhelyről szép kilátás nyílik a Mátrára. De érdemes egy kis sétát tenni a szentkúti-patak völgyébe is. A hangulatos úton pár perc alatt egy kanyonhoz, a legendás Szent-László hasadékhoz érünk. S innen már közel a Mária és a hármas forráscsoport. Geológiai sétákat is szerveznek csoportoknak, előzetes jelentkezés alapján.

A zarándokokat helyi tárlatvezető applikáció segíti az eligazodásban. A miserendről, lelkigyakorlatokról, programokról a www.szentkut.hu weboldalon található bővebb információ.

Kapcsolódó