Olasz kutatók ipolytarnóci ősorrszarvúk nyomában 2023.03.04. 17:50

Olasz őslénytanászok ősorrszarvú nyomokat követve Ipolytarnócon táboroztak le egy időre, a miocén parki páratlanujjú patások őséletnyomainak kutatását kezdték el február 7-én.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével megvalósuló Interreg RiWild projekt nyomfosszília kutatásához kapcsolódva, Dr. Botfalvai Gábor kíséretében olasz kutatók mérték fel a Tasnádi Kubacska csarnok ősorrszarvú lábnyomokkal tarkított lábnyomos homokkövének padjait.


Dr. Matteo Belvedere a Firenzei Egyetem, Dr. Luca Pandolfi pedig a Potenzai Basilicata Egyetem specialistája. Tudták, hogy egy világhírű, ősorrszarvú lábnyomokban is gazdag őslénytani lelőhelyre érkeztek, Dr. Kordos László 1980-as években elkezdett és publikált kutatásai alapozzák meg a további tudományos vizsgálatokat.

A melegebb éghajlathoz szokott kutatók a számukra szokatlan hideg ellenére is lelkesen rácsodálkozó, forró hangulatban mérték fel az ősi felszín ichnofosszíliáinak eme csodásan speciális szegletét, a nagycsarnoki felszín bal felső sarkának fotogrammetriai felmérését és a régi bevált módszert követve pauszos kézi átrajzolással is rögzítették a nyomokat.

Az alapos felmérés után a kiértékelés hosszasabb műhelymunkát vesz igénybe, az eredmények valószínűleg még ez év vége előtt elérhetővé válnak. Addig is, az 1 tonna testtömeg alatti, zömök, kicsit vízilós testalkatú, de talán kevésbé aggresszív, tülöknélküli ősorrszarvúk holografikus rekonstrukciós képét a geológiai tanösvényi túravezetés közben ismerhetik meg a látogatók, családjaik pedig a miocén erdő orrszarvús szigeténél rögzíthetik emlékképeiket.


Érdemes követni híreinket is, a RiWild projekt nyár végi befejeződése után az ősorrszarvúk interpretálása újabb adalékkal fog gazdagodni a 2. feltáró csarnokban, de ennek mibenléte egyelőre még titok. Titok ide vagy oda, az nem titok, hogy itt a tavasz, érdemes terveket szőni és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark ékkövéhez jönni, ahol egy Ősvilági Pompeji feltáruló világába tekinthet be a jelenkor vándora.

Kapcsolódó