Nőnapi KÉRA a Kelet-Bükki Tájegységben 2024.03.23. 10:56

KÉRA: kisléptékű élőhelyrekonstrukciós akció. A megfogalmazás alatt azt értjük, amikor is a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kalákában, saját gép- és eszközparkot használva, valamely védett természeti érték érdekében végeznek munkálatokat. Kis léptékben, a KÉRÁ-k általában egynaposak.

Március 8-án a Kelet-Bükki Tájegységben egy kisvizes élőhelyet hoztunk létre, elsősorban kétéltű fajok, az alpesi gőte (Ichthyosaura alpestris), a foltos szalamandra (Salamandra salamandra) és a gyepi béka (Rana temporaria) sikeres szaporodását elősegítendő. Hazánkban a kétéltűek összes faja törvényi oltalomban részesül, közülük egyedüliként az alpesi gőte fokozottan védett!

Nászruhás hím alpesi gőte (készítette: Szitta Tamás)

Tájegységünkben az elmúlt évtizedekben több ízben létesítettünk szaporodóhelyként is funkcionáló kisvizes élőhelyeket. Ezek jó része jelenleg is „üzemel”, időszakos karbantartással (behulló ágak, gallyak és az avar egy részének eltávolítása) folyamatosan a kétéltűek rendelkezésére állnak. Néhány esetben viszont előfordul, hogy olyan gyors a feltöltődés, a feliszapolódás, hogy a víztest alkalmatlanná válik, vagy nagyon lecsökken a területe és ezzel együtt természetesen a kisvizet szaporodás céljából felkereső kétéltűek száma is. Esetünkben is ez történt, szinte teljesen feltöltődött a 2018-ban létrehozott élőhely. Úgy döntöttünk, hogy több kisebb víztesttel pótoljuk a beszűkülő lehetőségeket. Lépésünk időszerű volt, mert a beavatkozás napján már a gyepi békák 20 petecsomóját találtuk a kisgyőri Szent Miklós-forrás kifolyójában.

Feltöltődött kisvizes élőhely

Gyepi békák petecsomói

Azért, hogy pont Nőnapon dolgoztattuk meg a Hölgyeket, restelkedünk, de reméljük kárpótolta őket a környező erdők hóvirágmezője és az elvégzett munka eredménye!

Munkában a Hölgyek

A rögtönzött iszap- és avarfogóval védett kisvíz immár a védett kétéltűek rendelkezésére áll! Az akcióban Erdei Nikolett, Szűcs Erzsébet, Bodzás János, Gaál Imre, Kleszó András vettek részt.

A KÉRA fázisai

Kapcsolódó