Madarak és Fák 2023.05.10. 11:37

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében” - A Herman Ottótól származó idézet 1906-ból való, ekkor vezették be az ő kezdeményezésére Magyarországon és írták írták elő a Madarak és fák napjának megünneplését minden iskola számára.

A Föld napjához hasonlóan a Madarak és fák napjának is az a célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel felhívja a társadalom, különösen a fiatalok figyelmét az őket körülvevő élővilág helyzetére és a természetvédelem fontosságára. Az első ilyen nap óta eltelt évszázadnyi idő alatt az ember hatása, területátalakítása sokszorosára nőtt, ami egyre erősebben veszi igénybe a természeti környezetet. Ez tetten érhető úgy a madarak számának csökkenésében, mint a természeteshez közeli állapotú erdők fogyatkozásában, ezért ma különösen fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a madarak ökológiai szerepére, valamint a fák szénmegkötő képességére, oxigéntermelésére, a párologtatásuk vízkörforgásban megjelenő hatására, a klímaszabályozásukra, az általuk végzett talajképző és talajmegkötő folyamatokra, a bioszféra más elemei számára lakó- és táplálkozóhelyek biztosítására, az emberek számára nyújtott stresszoldó hatásukra és egyéb áldásos hozományukra.



Ezen a jeles napon mi is különös hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésben a természetes erdők és a madárvilág megismertetésére. Egerben a Pásztorvölgyi Iskola felkérésére e témákban foglalkoztattuk a gyerekeket négy állomáson, ahol megismertettük őket az erdők minőségi különbségeivel, a különböző fafajokkal és a hozzájuk kötődő élővilággal, valamint madárgyűrűzési bemutatót tartottunk számukra.

Idén számos oktatási intézmény kereste fel a Nógrádi Tájegység környezeti nevelőjét és természetvédelmi őreit is, hogy előadásokkal, bemutatókkal és foglalkozásokkal együtt ünnepeljük a gyerekekkel a Madarak és fák napját. Tartottunk előadásokat általános iskolás diákoknak, illetve a Vidra Verda is szerepet kapott óvodások körében asalgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. A legnagyobb érdeklődést azonban a Tájegység új lakója kapta, Bere, a Harris Hawk (szalagos álölyv) kapta. Lehetőségünk szerint több óvodába és iskolába is ellátogattunk ezzel a nappali ragadozó madárral, hogy megismertessük a madarak evolúcióját, anatómiai felépítésüket és meghatározó jelenlétüket világunkban.


E hét péntekén a Felsőtárkányi Természetiskola is hasonló foglalkozással várja az előre regisztrált iskolásokat, szombaton pedig a mátrafüredi Harkály Ház fogadja az érdeklődő családokat szakvezetett erdei túrával és madármegfigyeléssel.

Egy jeles nap jó alkalom a figyelem felhívására, de máskor is szükséges beilleszteni természetvédelmet az oktató-nevelő munkába. Ehhez nyújt segítséget a Life4OakForests elnevezésű program során készült "Erdőböngésző - Erdőismereti tananyag kisiskolásoknak", ami foglalkoztatót, óravázlatot és prezentációt is tartalmaz.

Kapcsolódó