Lezárult a III. Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny 2023.03.31. 08:32

Mátrafüredi döntővel zárult március 28-án a Harkály Ház szervezésében harmadik alkalommal megrendezett Mátra Kincsei Természetismereti és Természetvédelmi Verseny.

A verseny döntőjébe két korosztályból (5-6. osztály, 7-8. osztály) az az 5-5 háromfős csapat juthatott be, akik az elmúlt hónapok három fordulója során a legjobbaknak bizonyultak.

Az első három forduló alatt az online kiküldött feladatlapok kitöltésével és visszaküldésével szerezhettek értékes pontokat a versenyzők, melyek hat témakör köré épültek. Ezek nem mások voltak, mint a madárvilág, az emlősök, a rovarvilág, a növények, a gombák, és az élőhelyek. A feladatok elkészítése során törekedtünk arra, hogy kissé komplexebb tudással, természetvédelmi problémákra, összefüggésekre is rámutató szemlélettel gazdagodjanak a csapatok a feladatlapok kitöltésével.

Nem volt egyszerű az út a döntőbe jutásig, hiszen már a jelentkezési időszak során sikerült újabb rekordokat döntenünk, ami a jelentkezők számát illeti. Összesen 74 csapat, több, mint 220 diákja nyújtotta be részvételi szándékát és kezdte meg a versengést a végső győzelemért az idei tanévben. Ezekből a csapatokból került ki végül az a tíz, akik a fordulók során a legmagasabb pontszámokat elérve meghívást kaptak a Mátrafüreden tartott terepi döntőnkre.

A nap, mondhatni hagyományosan, kiselőadásokkal kezdődött. Az 5-6. osztályos korosztálynak egy, az iskolájukhoz vagy lakóhelyükhöz közeli védett, vagy Natura2000 területet kellett bemutatniuk, míg a 7-8. osztályosoknak egy olyan választott területet, amely még nem védett, de véleményük szerint védelemre érdemes lehet.

A délután folyamán a feladatlapokban megismert tematikákon alapuló terepi állomásokon bizonyíthatták tudásukat és rátermettségüket a gyerekek. Ez alkalommal körtúra során járták be a Cincér tanösvény egy részét, ahonnan visszakanyarodva Mátrafüred központjába értek, majd visszatértek a Harkály Házba. Az állomások során feladatuk volt többek között:

  • a Mátrában is előforduló állatok nyomainak felkutatása és ez alapján a fajok meghatározása;
  • egy biotópfán előforduló mikroélőhelyek megnevezése, és megmutatása egy igazi fán;
  • különböző ízeltlábúak megtalálása és meghatározása;
  • gombaismereti kvíz és az adott gombafajok szétválogatása aszerint, hogy ehetőek, vagy mérgezőek;
  • illetve téli madáretetéssel kapcsolatos és a különböző vonuló és maradó madárfajokhoz kapcsolódó ismeretükről is számot adtak.

Az elméleti megmérettetés mellett igazi kalandtúrává is vált a terepi feladatok teljesítése, ugyanis bár szikrázó napsütésben indultunk el, utunk során nem várt hóviharba keveredtünk, mely bár kissé megnehezítette a versenyzők dolgát, de kedvüket nem szegte.

A Harkály Házba történő visszaérkezést követően gyors pontösszesítés után aztán elérkezett az idő, hogy tudassuk az eredményeket a tűkön ülő csapatokkal. Az idei évben az alábbi sorrend alakult ki a döntőbe jutott csapatok között:

5-6. osztályos korosztály:

I. helyezett - a Napraforgók csapata: Melykó Emma, Pethes Mirella, Pethes Patrícia

Felkészítőjük: Gyárfásné Kovács Marianna - Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola

II. helyezett – a Mátrai Ezüst Pingvinek csapata: Dala Róbert, Kovács Olivér, Varga Zoltàn

Felkészítőjük: Láng Laura, Gyöngyös

III. helyezett – a Természetdoktorok csapata: Sztankó Gergő, Varga Máté

Felkészítőjük: Pásztor Ferencné - Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium

IV. helyezett – az Ózdi Gatyáskuvikok csapata: Horváth Ádám, Elek Bálint, Bagi Botond

Felkészítőjük: Maruzsi Henrietta - Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd

V. helyezett – az Ózdi Természetvédők csapata: Szarvas Dóra, Csépányi Marcell, Ipacs Tímea

Felkészítőjük: Molnár Lilla - Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd


7-8. osztályos korosztály:

I. helyezett – a Szederlesők csapata: Hipszki Botond, Császár Csanád, Fehér Nimród Örs

Felkészítőjük: Gyárfásné Kovács Marianna - Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola

II. helyezett – az Éti Csigák csapata: Sikur Ádám, Mérő Gergő, Tóth Szonja

Felkészítőjük: Maruzsi Henrietta - Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd

III. helyezett – a Bükki Trió: Bognár Emília, Sallai Titanilla, Vincze Virág

Felkészítőjük: Sütő Noémi - Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola

IV. helyezett – a Karancs-völgy Lányai: Pál Dalma, Serfőző Bodza, Veréb Míra

Felkészítőjük: Hives Adrienn - Mocsáry Antal Általános Iskola, Karancslapujtő

V. helyezett – A Mátra Védői: Ecsegi Alex, Okos Máté, Végh Balázs

Felkészítőjük: Taizs Emese - Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola


A csapatok nemzeti parki tárgyi nyereményekben részesültek, a dobogós csapatok pedig újabb élményekkel gazdagodhatnak majd, hiszen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeire, az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz, valamint a Bükki Csillagdába szóló belépők lapultak csomagjukban, a győztesek pedig 3 napos természetiskolai program során mélyíthetik el tudásukat.

Ezúton is gratulálunk minden döntőbe jutott csapatnak, és köszönjük a lelkes, kitartó munkájukat! Reméljük a verseny során szerzett tudást, tapasztalatot a későbbiekben is hasznosítani tudják és az őket körülvevő természeti értékek védelmét, megőrzését kicsit még inkább saját feladatuknak is érzik majd!

Emellett köszönjük minden jelentkező csapatnak a sok-sok befektetett munkát és energiát, a felkészítő pedagógusoknak pedig a fordulóról fordulóra való felkészítést és segítséget! Reméljük a következő tanévben sokukkal újra találkozhatunk!

Kapcsolódó

2023/1 1. Sziasztok!

2023/1 1. Sziasztok!

2023.04.19. 14:34
Hallo zusammen! Mein Name ist Hanna und ich bin die neue Freiwillige der Organisation kulturweit aus Deutschland. Ich werde bis Ende August dieses Jahres in Eger bleiben. Hier sind ein paar Fakten über mich: Aufgewachsen bin ich in einem kleinen Dorf namens Trautmannshofen in Bayern, das in der Nähe der Stadt Neumarkt in der Oberpfalz liegt. Die nächstgrößere Stadt ist Nürnberg (Vielleicht habt ihr schon mal davon gehört.) Im Februar bin ich 23 Jahre alt geworden. Zusammen mit meinen Eltern wohne ich noch in Trautmannshofen. Mein älterer Bruder Lukas wohnt in Neumarkt. In meiner Freizeit bin ich gerne draußen, gehe wandern oder fahre mit dem Fahrrad. Außerdem lese ich gerne spannende Romane oder Krimis und gehe an den Wochenenden mit Freunden aus. Nachdem ich 2016 meinen Realschulabschluss gemacht habe, habe ich eine Ausbildung zur Industriekauffrau bei der örtlichen Öko-Brauerei "Neumarkter Lammsbrau" gemacht. Seit 2019 war ich bei der Thule GmbH in Neumarkt im technischen Kundendienst tätig. Nun war es Zeit für ein neues Abenteuer! Da ich schon immer mal für eine gewisse Zeit im Ausland arbeiten wollte, nutzte ich die Gelegenheit und bewarb mich für den Naturfreiwilligendienst bei kulturweit. Glücklicherweise wurde ich angenommen und mir wurde angeboten, den Freiwilligendienst im Bükk-Region Geopark in Eger, Ungarn zu absolvieren. Ich habe das Angebot angenommen und bin nun glücklich und neugierig, welche Erfahrungen dieser neue Lebensabschnitt für mich bringen wird!
Tovább olvasom