Közösen védjük a természetet 2024 - Határtalanul gólya módra - Szlovák-magyar természetismereti vetélkedő beszámolója 2024.06.03. 13:00

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegysége és a Štátna Ochrany Prírody SR (Szlovák Köztársaság állami természetvédelme) a több évre visszanyúló hagyományoknak megfelelően 2024. május 28-án, Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban újra megrendezte a „Közösen védjük a természetet” című vetélkedőjét.

Az idei évben a vetélkedő a „Határtalanul gólya módra” alcímet kapta, hogy így is felhívjuk a figyelmet a gólyák óvására, illetve arra, hogy bár más neve van az országoknak, ahol élünk, a természet megőrzésében nincsenek köztünk határok, ugyanaz a cél hajt bennünket.

A közös szlovák-magyar természetismereti találkozón ezúttal 12 csapat vett részt. Szlovákiában tanuló diákok a következő oktatási intézményeket képviselték:

1. Základná škola Školská 1 Fiľakovo (Tamara Olšiaková, Lea Buzásiová, Ema Martinková, pedagógus: Aneta Burisová)

2. Základná škola s materskou školou Gemerský Jablonec Alapiskola és óvoda (Imola Tóth, Tamás Pataki, Bendegúz Varga Balázs, pedagógus: Estera Kovácsová)

3. Základná škola s materskou školou –Alapiskola és óvoda, Radzovce 418 (Natálie Kosourová, Dorota Krahulcová, Nicolas Vasile Szűcs, pedagógus: Eva Paučová)

4. Základná škola Lajosa Mocsáryho s vyučovacím jazykom maďarským - Mocsáry Lajos Alapiskola, Farská lúka 64/B, Fiľakovo (Rebeka Mocsárová, Ádám Gulyás, Ádám Bálint Farkas, pedagógus: Dávid Szvorák)

5. Základná škola Farská lúka 64/A, Fiľakovo (Vanesa Goldčiterová, Lara Danyiová, Stanislav Žolka, pedagógus: Marián Bozó)

6. Základná škola Štefana Koháriho II. s vyučovacím jazykom maďarským - II. Koháry István Alapiskola, Mládežnícka 7, Fiľakovo (Dávid Molnár, Šóšová Liliana, Czupper László, pedagógus: Judit Bial)

Magyarországról induló iskolák pedig az alábbiak voltak:

1. Dr. Krepuska Géza Általános Iskola (Demeter Tímea, Tomka Villő, Stánitz Emese, pedagógus: Asan Adrienn)

2. Mocsáry Antal Általános Iskola (Dénes Lia Boglárka, Fényszarusy Anna, Nagy Anna Fruzsina, pedagógus: Hives Adrienn)

3. Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskola (Éger Szilárd, Bodrogi Máté, Ludvig Levente, pedagógus: Fülöpné Asztalos Mónika)

4. II. János Pál Pápa Katolikus Iskola (Kaszás Viktória, Kun Benedek, Ficsor Áron, pedagógus: Gembickiné Cseszneg Andrea)

5. Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolája (Bakos Krisztián, Berta Benjámin Noel, Járomi Richárd, pedagógus: Fekete Gyula)

6. Mátranováki Fekete István Általános Iskola (Gembiczki Dorina, Nádudvari Nándor, Vári Levente, pedagógus: Vanóné Kovács Zsuzsanna)

A vetélkedő napján gyönyörű napsütés volt, így a körtúrás előadásokat nem zavarta meg az elmúlt napokra jellemző zivatar. A Nógrádi Tájegység munkatársai különböző állomásokon mutatták be a közel 3 hektáros parkosított területen a kültéri látogatóközpontot és a vetélkedő alcímét adó madarakhoz kapcsolódó ismereteket.

Természetvédelmi őreink előadásait Csaba Balázs zoológus tolmácsolta szlovákul, hogy a szlovák anyanyelvű diákok is megértsék az ismeretátadást. Fontos szabály volt, hogy csak a vetélkedőn résztvevő gyerekek jegyzetelhettek, a kísérő pedagógusok kissé lemaradva, távolabb követhették az eseményeket.

Első állomáson Németh Bálint a madármenhelyünkön található madarak bemutatása mellett kitért azok főbb jellemzőire, illetve elmagyarázta a gyerekeknek a madarak táplálkozásához kapcsolódó lábformák és csőrtípusok összefüggéseit.

Második állomásunkon Szarvas Imre az Európai Geoparkok hetét kibővítve a magyarországi UNESCO Globális Geoparkok megünneplésével, tájékoztatást nyújtott a Novohrad-Nógrád Geoparkról, ami a Globális Geoparkok Hálózatának tagja. Juhász Tamás a Baglyas-kő tömbjére is jellemző bazalt vulkanitok földtani jellegéről, illetve a Nógrád vármegyében lezajló vulkanikus tevékenységekről tért ki előadásában.

Miután lesétáltunk a mentett gólyák röpdéjéhez, az ott található tavacska mellett Lantos István a gólyák által fogyasztott állatokra jellemző szaporodásukat és fejlődésüket ismertette. A gólyákról, illetve azok természetvédelmi helyzetéről, már Papp Ferenc adott új információkat a diákoknak.

Amint a körsétánk lassan a végére ért, bemutatásra került egy tápláléklánc, ahol a csúcsragadozó maga a fehér gólya. Itt azt is prezentálni tudtuk, hogy mi történik az ökológiai egyensúllyal, ha kivesszük a tápláléklánc egy elemét.

Miután a kis természetbúvárok kellőképpen elfáradtak a sok új és rendszerező anyagtól, kis pihenést, illetve felfrissülést követően elindultak a már előre kihelyezett állomásokra, hogy megmutassák, mit tanultak ezen a napon. A 12 csapatot 6 állomásra kellett beosztani, ezért volt olyan állomás, ahova egyszerre 2 csapatot küldtünk. Itt leginkább teszteket kellett kitölteni, de azokon az állomásokon, ahol interaktív feladatok megoldásával kellett a legtöbb pontot összegyűjteni, oda csak 1 csapat mehetett, illetve minden csapatnak volt pihenőideje is. Egy állomáson 5 percet tölthettek el a feladatok megoldásával, utána egy rövid Vidra Verda dudaszó jelezte a társaságnak, hogy a következő állomásra kell szaladniuk. A vetélkedő megkezdése előtt minden induló kapott egy menetlevelet, amit követve pontosan tudta, hogy mikor hova kell mennie, vagy éppen pihenőidejét fogja eltölteni.

Természetesen a 36 fős gyerekseregből volt, aki eltévedt, kihagyott állomást, de az apró bakikat a kollégák jól és türelmesen kezelték, továbbá minden felmerülő problémára kreatív megoldást találtak. Az állomásokon és a feladatok lefordításában segített Csaba Balázs, Jana Garayová, Edita Šimonová, és Želmíra Ružičková. A háttérmunkákban pedig nagy segítségünkre volt Rónai Kálmánné igazgató asszony, Várhelyi-Szomszéd Eszter, Farkas Annamária, Molnár Csilla Eszter, Kiss Ágnes, Kiss Gyula Vilmosné, Harmos Krisztián, Joó Miklós, Pintér Zsolt és Sztankó Jenő, a BNPI munkatársai. Köszönjük szépen!

Minden résztvevőt megérdemelt ajándéktárgyakkal jutalmaztunk. A versenyen a legjobb eredményt elérő magyar csapat a II. János Pál Pápa Katolikus Iskola tanulói voltak, akik egynapos szlovákiai kiránduláson vehetnek majd részt a nyár folyamán. A legtöbb pontot elérő Szlovákiából érkező csapat pedig ismét az Almágyi Alapiskola és Óvoda (Gemerský Jablonec) diákjai, akik a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontba szóló belépőjegyekkel térhetnek vissza hozzánk.

Minden Magyarországon és Szlovákiában élő kollégának köszönjük a vetélkedő sikeres lebonyolításához szükséges segítségét, a csapatoknak pedig a becsületes részvételt. Újra egy vidám napot töltöttünk el közösen, határtalanul.


Kapcsolódó