Közlemény a Miskolcon észlelt medvéről 2020.10.21. 13:34

A barna medve, bár valóban egyre gyakrabban bukkan fel a hazai tájakon, alapvetően nem szaporodik és nem tartózkodik tartósan nálunk.

Azok az egyedek, amelyek megjelennek Magyarországon, szlovákiai erdős területekről húzódnak ide, elsősorban élelmet keresve így a téli időszak előtt. A természetvédelmi ágazat, ezen belül a nemzeti park igazgatóságok nem telepítenek medvéket Magyarországra, csupán nyomon követik a természetes folyamatokat.

Az elmúlt napokban Miskolc környékén észlelt fokozottan védett barna medve (Ursus arctos) előfordulásával kapcsolatosan tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a medve 2020.10.19-én este a Miskolc Őz utca feletti területen, zárt erdőben tartózkodott, a Csanyik-völgy irányába pedig elhagyta a lakott területet.

Munkatársaink, szakembereink és a természetvédelmi őrszolgálat tagjai folyamatos kapcsolatban vannak Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Miskolci Önkormányzati Rendészettel, valamint a rendőrséggel. Minden egyes bejelentést haladéktalanul a helyszínen ellenőriznek és szükség esetén a lakosság részletes tájékoztatásával, a szükséges óvintézkedések megtételével elejét veszik az esetleges konfliktusoknak. Ehhez természetesen a lakosság felelősségteljes hozzáállása is szükséges, ami a hulladékezelés és elhelyezés, a kutyák pórázon való sétáltatása és nem utolsó sorban a medvével való konfliktuskerülő viselkedést is jelenti. Az európai barna medve az embert nem tekinti zsákmányának, nem vadászik rá. Jó példa erre, hogy amíg nálunk évente két-három medve bukkan fel és tartózkodik rövidebb vagy hosszabb ideig hazánkban, addig északi szomszédunkban, Szlovákiában – többek között a turizmus által is intenzíven hasznosított Magas-Tátrában és Alacsony-Tátrában – mintegy 1200-1600 medve él, de célzott medvetámadásról, balesetről nincsenek beszámolók.

További információ található meg honlapunkon, mely hasznos lehet a lakosságnak, a gazdálkodóknak és a túrázóknak is.

A lakosságot megkérjük a medve jelenlétét bizonyító megfigyeléseikkel, kérdéseikkel forduljanak Igazgatóságunkhoz az ügyeleti telefonszámunkon (+36 30 861-3808), vagy a központi e-mail címünkön: kapcsolat@bnpi.hu

Köszönjük a munkánkat segítő Miskolci Önkormányzati Rendészet együttműködését, és a barnamedve valós előfordulásával kapcsolatosan érkezett lakossági bejelentéseket!

(Az index kép nem az észlelt példányt ábrázolja)

Kapcsolódó