Kiállítás nyílt „A gyepek titkai” fotópályázat legjobb képeiből 2020.10.07. 11:00

A fotópályázat célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, illetve megőrzésük fontosságára.

A 2020-as – első alkalommal kiírt – pályázat témája a gyepes élőhelyek növényfajainak bemutatása volt. „A gyepek titkai” pályázatra 149 alkotó több mint 600 fényképpel nevezett.

A mérsékelt övi gyepek a leginkább veszélyeztetett, de a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon. Kevesen tudják, hogy fajgazdagságuk, biológiai sokféleségük a trópusi esőerdőkével vetekszik.

Hazánk első természetvédelmi LIFE integrált projektje, a GRASSLAND-HU azt a célt tűzte ki, hogy a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetét javítsa, és hosszú távon megőrizze.

A GRASSLAND-HU keretében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a projektben résztvevő nemzeti park igazgatóságok és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyományteremtő szándékkal fotópályázatot hirdettek. A beérkezett pályaművek közül választotta ki a héttagú zsűri a legjobb harmincat, valamint az első három helyezettet. Ezekből állt össze az országjáró vándorkiállítás anyaga, amelyet 2020. október 1-jén tekinthetett meg először a nagyközönség.

A nyáron, közel két hónapon át zajló pályázatra amatőr és profi fotósok küldhették be munkáikat, legfeljebb öt különböző fotót. Ez idő alatt több mint 600 fénykép érkezett, összesen 149 alkotótól. A Közönségdíj sorsáról a GRASSLAND-HU LIFE IP Facebook-oldalán lehetett szavazni.

A zsűri:

  • Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, a zsűri elnöke
  • Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. tanácsadója
  • Döbrösi Laura színművész
  • Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának főosztályvezetője
  • Joós Andrea, az élménybiológia blog alapítója, biológia tanár
  • Szekeres János természetfotós
  • Széll Antal természetfotós

Díjazottak:

1. helyezett: Litauszki Tibor Krókusz c. képe
2. helyezett: Abdelmagid Iván Molyhos ökörfarkkóró c. képe
3. helyezett: Koncz-Bisztricz Tamás Homoki árvalányhaj c. képe

A legtöbb tetszésnyilvánítást – összesen 465-öt –, így a Közönségdíjat Halász Alexandra Leánykökörcsin c. képe kapta.

Joós Andreának, az élménybiológia oldal alapítójának, szerzőjének felajánlásával egy különdíjat is átadtak. A Különdíjat Bödör Imre Benjámin Vad százszorszép c. képe érdemelte ki.

A kiállítás 2020. október 1. és 15. között ingyenesen megtekinthető a Herman Ottó Konferencia Központban (1223 Budapest, Nagytétényi út 190.) hétköznapokon 9 és 16 óra között. A járványhelyzetre tekintettel kizárólag maszkban és a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő használatát követően léphetnek be a látogatók az épületbe.

Ezután országjáró útjára indul a kiállítás a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt partnerei, a nemzeti park igazgatóságok látogatóközpontjaiba.

Elsőként, 2020. október 16. és 30. között a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóközpontjában lesz megtekinthető. Arról, hogy hol folytatja útját az őszi, majd a téli szünetet követően, a projekt weboldalán és Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

2021 nyarán pedig ismét megnyílik „A gyepek titkai” fotópályázat, amelyre a gyepes élőhelyek állatfajait bemutató képekkel lehet majd pályázni.

A kiállítás képei itt tekinthetőek tekinthetők meg.

Szöveg forrása.


A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg.
További infó: http://www.grasslandlifeip.hu

Kapcsolódó