II. Túzok Trail, avagy hogyan izzadtunk meg a Nagy Magyar Síkon 2022.09.07. 15:26

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csapata is részt vett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Strebetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában szervezett II. Túzok Trail terepfutó versenyen és kerékpáros teljesítménytúrán 2022. szeptember 3-án.

A rendezvényt a Dévaványai Sportegyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, a szabadban végzett sporttevékenységre, továbbá a Dévaványa-Ecsegi Puszták, illetve a Nagy Sárrét természeti értékeire – így például a túzokra (Otis tarda), amiről lentebb ejtünk még néhány szót –, mely Dévaványa városát öleli körül.

Az esemény nemcsak egy különleges helyszínen megrendezett verseny volt, ahol futás/biciklizés közben őshonos magyar háziállatokat láthattunk, hanem a szervezők minden résztvevő és családtagjaik számára is egész napos elfoglaltságot kínáltak. A gyerekek részt vehettek különböző kreatív foglalkozáson, de ügyeskedhettek az ugrálóvárban, gólyalábon és volt dézsahorgászat is. A kiállítóhelyek szintén nyitott kapukkal várták az érdeklődőket.

A futók négy táv közül választhattak, szám szerint 5, 11, 21 km-en, valamint maratoni távon. A kerékpárosok 25 km hosszan versengtek. A bringások rajtja után a futók a Dévaványa SE egyik lelkes tagjával közösen melegítettek be, majd 10 óra után nem sokkal, ők is nekilódultak.

A verseny után bivalygulyással és bivalyburgerrel vendégelték meg a résztvevőket, a folyadék utánpótlásra pedig a Szarvasi Kézműves Túzok sör kínált nem mindennapi alternatívát.

A sportélményt és a kollégákkal, barátokkal együtt eltöltött nap hangulatát tovább fokozta, hogy csapatunk tagjainak több kategóriában is sikerült felkapaszkodnia a dobogóra.

Eredményeink:

Csathó Tímea11 km futásnői 2. hely/ korcsoportjában 2. hely
Horváth Ildikó 11 km futásnői 5. hely/ korcsoportjában 1. hely
Megyeri Balázs5 km futásférfi. 5. hely/ korcsoportjában 1. hely

Durakov Csilla és Baczur János a kerékpártúrát jó idővel teljesítették.

Köszönjük a meghívást, a nagyon kedves vendéglátást a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dolgozóinak. Mi biztos, hogy jövőre is ott leszünk!

Érdemes még pár szót ejteni a verseny névadójáról is: a túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testtömegű madara. Magyarországon fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 1 millió forint. Az IUCN vörös listán jelenleg sérülékeny (Vulnerable) státuszban tartják nyilván. Változó egyedszámban, feldarabolódott elterjedési területtel egész Eurázsiában előfordul, az Ibériai-félszigettől Mongóliáig. Hazai állománya az elmúlt években fokozatosan erősödött. (Az idei, Körös-Maros Nemzeti Park által szervezett szinkronszámláson majd' 50 egyeddel többet regisztráltak a vizsgált területen, mint az előző évben: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/szinkronszamlalas-a-k... A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a dél-hevesi és dél-borsodi régióban él egy kis létszámú, perem helyzetű populáció, amely csak néhány egyedet számlál.

Fotók: BNPI munkatársai, Körös-Maros Nemzeti Park fotótár, Dévaványa SE

Kapcsolódó