Hatalmas az érdeklődés a BNPI ökoturisztikai nyílt napjai iránt 2019.04.07. 08:31

Sokszázan látogattak el eddig a BNPI 2019. évi tavaszi ökoturisztikai nyílt napjaira. A márciusi ipolytarnóci nyílt nap után most a Bükk-vidék Aspiráns Geopark geoturisztikai kínálatát mutatták be a BNPI munkatársai Lillafüreden. A geoparkot ismertető road show a következő hónapokban folytatódik.

Nem mosta el az eső a Bükk-vidék Geopark kínálatát megismertető lillafüredi nyílt napot április 6-án, amelyre miskolciak, illetve a Bükki Nemzeti Park területén élők regisztrálhattak. A BNPI a Szent István-barlangon és az Anna-barlangon keresztül nyújtott betekintést a Bükk-vidék Aspiráns Geopark geoturisztikai kínálatába. A programot a Szent István-barlangnál termékkóstoló és fotóbemutató egészítette ki.

Erre az alkalomra készült el a két barlangot bemutató gömbpanorámás túra is, amely révén otthonról is be lehet kukkantani a barlangokba. A körbenézéshez kattintson az alábbi képekre!

Bükk-vidék Geopark geoturisztikai értékeit bemutató összeállítást a Szent István-barlangnál csodálhatták meg az érdeklődők. A barlangokban felváltva indultak túravezetések a nyílt napra regisztrálók és a Lillafüredre kiránduló, nem Miskolcról és a Bükkből érkező vendégek részére.

Már a túrák indulásakor szó esett a Bükk-vidék Geoparkról, valamint a BNPI ökoturisztikai kínálatáról.

Néhány túrához mi is becsatlakoztunk!

Az Anna-barlang iránt is jelentős volt az érdeklődés - itt azonban biztonsági okok miatt egy-egy csoportban csak maximum 20 vendéget tudtunk fogadni.


A Szent István-barlangnál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha kolbászát, valamint nemzeti Parki termék Védjegyes lekvárokat, szörpöket bemutató kóstoló, valamint helyi termékek vására várta az érdeklődőket.

Polgár Anasztázia
barlangvezető, Bükki Csillagda vezetője
Farkas Annamária
bolthálózati és Nemzeti Parki Termék Védjegy koordinátor

Kapcsolódó

Olasz-kapui tanösvény

Olasz-kapui tanösvény

2018.11.19. 15:52
A karsztfennsíkon vezető tíz kilométeres körtúra bejárása közben felfedezhetjük a barlangok világát, a különleges élővilággal büszkélkedő hegyi réteket és a bükkerdőket is. Legmagasabb pontja a fennsík peremét jelző „Kövek” vonulatának tagja, a Tar-kő, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Déli-Bükkre, de tiszta időben az Alföld és a Mátra is látható. A tanösvény kiindulópontja a Szilvásvárad felől személykocsival is megközelíthető Olasz-kapui parkoló, bejárása pedig fél-vagy egész napos túraélményt jelent.
Bükk-fennsík – Olasz-kapui TanösvényAz Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu – Fekete-sár-rét – Tar-kő – Őserdő – Káposztáskert-lápa – Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Az Olasz-kapui Tanösvényt (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) bejárva geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt kapunk.Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével, a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepekkel, a fokozottan védett Őserdő öreg bükkösével, az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával.
Tovább olvasom
Répáshuta - Nagyvisnyó - Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

Répáshuta - Nagyvisnyó - Nagymező - Kis-kőháti zsomboly Tanösvény

2018.05.13. 10:55
A tanösvény a Bükk-fennsík különleges felszínalaktani formakincsei közül a Kis-kőháti-zsombolyt – vízgyűjtő területét vesztett, fosszilis víznyelőbarlangot – és a Nagymező fokozottan védett növényvilágát mutatja be.
A tetőközeli zsombolyok a hegység legidősebb karsztalakulatai, valószínűleg későpliocén korú vagy öregebb víznyelőbarlangok táplálóterületüket és tölcsérjüket vesztett maradványai, mint például a Kálmán-réti-, a Kis-Kőháti-, a Lyukas-gerinci- és a Mélysár-bérci-zsomboly. Ehhez a bükki viszonylatban idősebb, tetőközeli zsombolynemzedékhez tartozik, a tanösvény által érintett Kis-kőháti-zsomboly is, amely néhány százezer évvel korábban víznyelőként működött. A Bükk legnagyobb felszíni karsztformája a Nagy –mező poljéja (karsztvápája ): olyan nagy területű, karsztosodó kőzetbe mélyülő karszttál, amelynek alját töbrök, ikertöbrök (uvalák), víznyelők tagolják. A Nagy-mező sűrű töbörhálózatát a tetők felől lefutó völgyek egykori, többnyire időszakos vízfolyásai hozták létre.
A Nagymező hazai viszonylatban egyedülálló 900 méter tengerszint feletti magasságával. Megfigyelhetjük a karszthegységek jellegzetes víznyelőit. A túra érinti Három-kőt, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Bükk déli részére, tiszta időjárás esetén a Tokaj-hegy és a Tisza-tó is látható.
Időtartam: 1 óra
Közepes nehézségű túra.Állomások:1. – Kis-Kőhát-nyereg (indítóállomás) 2. – Kis-kőháti-zsomboly (tábla) Bükki viszonylatban a legidősebb barlangok közé tartozik, amely néhány százezer évvel korábban víznyelőként működött. 3. – Nagy-mező (fokozottan védett terület) (tábla) A Bükk legnagyobb karsztvápája, amelynek alját töbrök, ikertöbrök (uvalák), víznyelők tagolják. Erdőirtás nyomán keletkezett hegyi rét számos növényritkasággal.

Vezetőfüzet:bkk-fennsiki_tanosvenyek.7.pdf
Tovább olvasom