Gyermekek, Madarak és Fák... 2023.06.01. 14:14

A Madarak és Fák Napja az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró Jeles Napunk. Chernel István ornitológus szervezésében már 1902-ben megtartották, s nagyon korán, 1906-tól a közoktatás keretein belül is rendszeresen megemlékeztek természeti értékeinkről!

Köszönhető ez annak, hogy Apponyi Albert, akkori vallási- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a népiskolák számára, hogy megtartsák a Madarak és Fák Napját. Konkrét dátumot, egészen pontosan minden év május 10. napját csak 1996-ban nevesítette az aktuális természetvédelmi törvény. Az első megrendezéstől számított több mint 120 évben voltak időszakok, mikor a történelem viharai és egyéb okok miatt időszakosan háttérbe szorult rendszeres megtartása, de szerencsére manapság újra régi fényében tündököl! A nevesített napon, vagy ahhoz közel eső időpontban (májusban vagy június elején) nagyon sok iskolában évente visszatérő program a Madarak és Fák Napjának megrendezése.

A jeles nap kapcsán a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai is rendszeresen kapnak megkeresést oktatási intézményektől, hogy vegyenek részt a napi ismeretterjesztő programok, vetélkedők lebonyolításában. Nem volt ez másként idén sem. A Kelet-Bükki Tájegység természetvédelmi őrei az elmúlt időszakban három általános iskola:

  • Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola, Mezőnyárád
  • II. Rákóczi Ferenc Katolikus Tagiskola, Tibolddaróc
  • Bükkábrányi Arany János Általános Iskola, Bükkábrány

összesen több, mint kétszáz tanulója számára tartottak ismeretterjesztő előadásokat, játékos foglalkozásokat vagy biztosítottak verseny-állomásokat. Ezen alkalmak során a gyermekek ismereteket szerezhettek az év fajairól, lakóhelyük közvetlen környezetének természeti értékeiről vagy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által végzett széles körű természetvédelmi tevékenységről.

A galéria fotóit készítette: Hajnalné Sára Orsolya és Kleszó András

A Madarak és Fák Napja „idei szezonja” még nem ért véget számunkra, mert egészen a tanév végéig vannak felkéréseink a térség több iskolájából. Minden alkalmat igyekszünk kihasználni, hogy a felnövekvő generációk tagjait megismertessük hazánk és szűkebb pátriánk természeti értékeivel, a természetvédelem fontosságával. Bízva abban, hogy amit gyermekeink megismernek, azt jó eséllyel megszeretik, és amit megszerettek, annak védelme, megóvása fontossá válik számukra!


Írta: Miskolczi Noémi (természetvédelmi gyakornok) és Kleszó András (természetvédelmi őr)

Kapcsolódó