Csapatmunka az Áfonyás-réten 2021.12.13. 16:09

Igazgatóságunk dolgozói kezelési akcióban vettek részt 2021. december 8-án a bükkszentlászlói Áfonyás-réten (más néven Nagy-legelő vagy Fehérkői almás). A programot a Kelet-bükki Tájegység szervezte és koordinálta.

Az almás nagy kiterjedésű, rengeteg almafa található itt. A terület érdekessége és különlegessége, hogy a fák mindegyike ún. magonc, mag eredetű, egyetlen oltott, vagy telepített példányt sem találunk. Az ivaros szaporodás következtében óriási egyedszám és nagyfokú változatosság jellemzi a gyümölcsfákat, s itt napjainkban is új típusok keletkeznek! A fentiek értelmében az itt előforduló almák nem azonosíthatók a hagyományos fajtákkal/fajtakörökkel, bár egyes jellemzőik (szín, íz, alak) megidézik azokat. A terület hagyományos hasznosítását kb. két évtizede felhagyták, így a becserjésedés, a fás szárú konkurencia árnyaló hatása veszélyezteti az almafákat, sőt bizonyos területeken inváziós növények, elsősorban az aranyvessző fajok (Solidago sp.) is megjelentek.


Tisztítás előtti állapot a gyümölcsösben


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a terület vagyonkezelőjével, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás keretein belül kezdte meg a terület rekonstrukcióját. Első ütemben azokra a részterületekre koncentrálunk, ahol kaszált aljú gyümölcsöst tudunk létrehozni. Itt egyrészt felszabadítjuk a gyümölcsfákat a cserjék szorításából, másrészt az évente ismétlődő rendszeres kezelés (kaszálás) szoríthatja vissza az agresszíven terjedő aranyvesszőt.

Múlt hét szerdán 20 fős gárdánkkal, gépi és kézi erővel mintegy 1,5 hektáron tudtuk elvégezni a kezelést. A lelkes csapatot nem fogta vissza az sem, hogy néhány centiméteres hótakaró nehezítette a munkát. A napot helyben, bográcsban készített gulyásleves elfogyasztásával zártuk.


Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden résztvevőnek! Folytatás következik!

Kapcsolódó