Csapatmunka a nógrádi gólyák biztonságos fészkeléséért 2023.02.27. 16:35

Az elmúlt szombaton a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban összegyűlt egy kis csapat, hogy az idén visszaérkező gólyák fészkelését fészekalapok készítésével segítsék.

Az előre összegyűjtött iszalag és vadszőlő hajtásokból 13 fészekalap készült el. Ezek a fészekalapok egy tartóállványra kerülnek, így lesz teljes a gólyafészek-magasító állvány, azaz a gólyakosár. Ez elősegíti a madarak biztonságos fészkelését az elektromos hálózat oszlopain, mivel a fészkek megfelelő távolságra lesznek kiemelve a feszültség alatt lévő vezetékektől. Az elkövetkezendő hetekben ezeket a gólyakosarakat a Nógrádi Tájegység természetvédelmi őrei az ÉMÁSZ szakembereinek segítségével együtt helyezik ki Nógrád vármegye több településén a villanyoszlopokra.

A lelkes társaságnak köszönhetően nagyon gyorsan elkészültek az alapok és a kicsit borongós idő is verőfényes napsütésbe csapott át. Az így meghirdetett eseményt Papp Ferenc természetvédelmi őr még tovább színesítette a látogatóközpont madármentő állomásán található fajok bemutatásával is. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek a segítségét!

Csákiné Dobos Laura oktatási referens,

Németh Bálint természetvédelmi őr,

Papp Ferenc természetvédelmi őr

A fotókat készítette: Csáki Imre Hunor és Csákiné Dobos Laura

Kapcsolódó