Átadták Lillafüreden a kilátók királynőjét 2022.08.25. 09:24

Az Északerdő Zrt. 2022. augusztus 23-án átadta az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját. A Zsófia-kilátó alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az Északerdő Zrt. a helyszín pontos kijelölésekor folyamatosan kapcsolatban állt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal azzal a nem titkolt céllal, hogy a beruházás során természeti értékek semmiképp' ne sérüljenek, megőrizzék azokat. Ez a közös munka mintapéldája lehet az erdészek és természetvédelmi szakemberek eredményes együttműködésének.

A lillafüredi Zsófia-kilátó 51 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült újjá. Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A projekt egyik fő eleme a Lillafüred látképét a XX. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt.

Az első vidéki kilátótorony – ezt a büszke címet viselheti az előd – kalandos története több mint 120 évre tekint vissza.

A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. Ő felügyelte az építést is. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át.

A Zsófia-kilátó a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározta Lillafüred látképét, számos fotón megörökítették, és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek a Dolka-hegy déli oldalába.

FOTÓ: Horváth Csongor

A mostani beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon.

A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

A kő alapú, vörösfenyő gerendákból összeillesztett, faszerkezetes kilátóból pompásan rálátunk a Palotaszállóra, annak parkjára, a hámori függőkertre és a Hámori-tó csónakkikötőjének környékére. Az ellenkező irányba, észak felé azonban nyílik panoráma.

FOTÓ: Horváth Csongor

MEGKÖZELÍTÉS

Tömegközlekedéssel

  • Miskolcról az 5-ös és 15-ös számú helyi járattal, illetve a Bükkszentkeresztre tartó távolsági busszal tudunk utazni Felsőhámorig vagy Lillafüred, Palotaszállóig. Látványos és hangulatos alternatíva a LÁEV kisvonatával utazni Lillafüredig (2022-ben a Diósgyőr és Lillafüred közötti szakasz felújítás alatt van).

A kilátó megközelítése

  • Felsőhámorból a K+ jelzés mentén, a Palota utcán érkezünk a Kohászati Múzeum előtt felkanyarodó ösvényig, ahol a K háromszög jelzés vezet át a meredek hegyoldalban szerpentinezve a kilátóig (1,4 km, 141 m szint).
  • Lillafüred, Palotaszálló megállótól, illetve a Kisvasút végállomástól a P jelzés vezet le a Hámori-tó sarkáig, ahonnan a Függőkerteket kerülve a K+ jelzésen érkezünk a Kohászati Múzeumhoz. Innen a K háromszög jelzés kalauzol tovább a hegyoldalban (1,8 km, 141 m szint).

Parkolás

  • Parkolni a Hámori-tó mellett, a régi katonai épület mögött kialakított parkolóban vagy Felsőhámorban, a Palota utca elején tudunk.

MIT TALÁLNAK MÉG A KÖZELBEN?

  • Szintén Lillafüreden találhatóak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei: a vízesés mellett nyílik a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett Anna-barlang, valamint az Eger-Miskolc műút mentén érjük el a fokozottan védett, cseppkövekben gazdag Szent István-barlangot.
  • Eger felé haladva, Répáshuta mellett épült meg legújabb, csillagászati látogatóközpontunk a Bükki Csillagda. Látogatás előtt javasoljuk a belépőjegyek előzetes, online vásárlását.
  • Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Látogatóközpont várja az érdeklődőket, akik a "Karszt és Élővilága" kiállításon szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.
  • A BNPI további látogató- és bemutatóhelyeiről ITT találhatnak bővebb információkat!

Jöjjenek el hozzánk, várjuk Önöket!

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó

5 Ipolytarnóc

5 Ipolytarnóc

2023.04.19. 14:21
Ronja:Das Naturschutz Gebiet Ipolytarnóc wird vom Bükk Nationalpark Direktorat verwaltet, hier durften wir vom 21. bis zum 27. November helfen und lernen. Das Naturschutzgebiet ist eine Fundstätte für eine Vielzahl von Fossilien, wie Haifischzähne, Blattabdrücke, versteinerte Bäume und Tier-Fußabdrücke. In unserer Zeit in Ipolytarnóc durften wir viel über die Geschichte des Naturschutzgebietes erfahren, eine Vulkankatersstrophe vor etwa 20 Millionen Jahren bewahrte die Fauna und Flora im Gebiet. Auf verschiedenen Naturlehrpfaden ist es möglich viel über die Relikte der geologischen Vergangenheit des Naturschutzgebietes zu lernen.Die Zeit in welcher wir in Ipolytarnóc waren liegt in der Nebensaison, weshalb weniger Ökotourismus stattfindet, trotzdem konnten wir bei verschieden Aufgaben helfen. So haben wir nicht nur viel gelernt, sondern beim Laub fegen, Zaun reparieren und Häcke schneiden geholfen. Beim Laubfegen in Ipolytarnóc haben wir einige der Arbeiter:Innen kennen lernen dürfen, von welchen wir etwas über die Pflanzen und die Vergangenheit des Naturschutzgebietes lernen konnten. Aber auch das Häcke schneiden und Zaun reparieren war eine spannende Erfahrung, bei der wir einiges lernen konnten. Weiterhin haben wir viele Lehrpfade besichtigt und viele Fossilien anschauen dürfen, Imre welcher in Ipolytarnóc arbeitet hat uns die verschiedenen Teile des Besucherzentrums gezeigt und so konnten wir beispielsweise den versteinerten Baum betrachten, welcher auf dem Foto zu sehen ist. Durch die Kiefer mit einem Durchmesser von acht Metern und einer Länge von fast hundert Metern, wurde das Naturschutz gebiet bekannt. In dem Besucherzentrum gibt es viele interaktive Möglichkeiten für die großen und kleinen Besucher die Geschichte des Naturschutzgebietes kennenzulernen. Es gibt beispielsweise ein 4D Kino über die Tiere, welche früher in der Region gelebt haben und eine spannende Ausstellung mit verschiedenen Fossilien.
Tovább olvasom