Tematikus panziónk geoparki mintaprojektként jött létre a Bükk-vidék Geopark értékeinek a bemutatására, egy igazán különleges helyszínen, Bükkszentkereszt központjában.

A Geopark Panzióban 5 db kétágyas és 4 db négyágyas szobában összesen 28 vendég számára tudunk szállást biztosítani. Minden szoba önálló zuhanyzós fürdőszobával ellátott. A panzióban miden emeleten önálló teakonyha található, minden szobánk teraszos, az ablakok a Bükkre néznek, páratlan látványt biztosítva a hozzánk érkezőknek.


Mitől Geopark Panzió?

A Bükk-vidék Geopark 2017-ben jött létre, ma 108 település csatlakozott a kezdeményezéshez. A geopark célja a térség geológiai értékeinek a bemutatása és az ezekre az értékekre építő, a helyi gazdaságot erősítő programok kidolgozása a helyi identitás erősítése és a természeti értékekre építő helyi vállalkozások segítése. Éppen ezért a Geopark panzió kínálatában olyan programokat találhatnak a hozzánk érkezők, amelyek révén megismerhetik a Bükk-vidék geológiai értékeit, pl. önállóan bejárható vagy csoportos, szakvezetéssel kiegészített kerékpáros vagy gyalogos geotúrák alkalmával. A hamarosan elinduló reggeliztetés alkalmával helyi termékekből összeállított ételek közül válogathatnak a vendégek, amelyeket meg is lehet vásárolni a panzió mini helyi termék boltjában is.

A panzió vendégei számára kedvezményes áron vásárolhatóak meg a lillafüredi Szent István-barlang és Anna-barlang belépői, illetve a szilvásváradi Millenniumi kilátóba is kedvezménnyel látogathatnak a vendégeink.

Kiknek ajánljuk?

Szálláshelyünk ideális családok és baráti társaságok, illetve a természetbe vágyó párok számára is, azonban akár tréningek, csapatépítő programok helyszíne is lehet.


Környezettudatosság minden szinten

Panziónkban kiemelt figyelmet fordítunk a környezettudatosságra, s egyben erre kérjük a vendégeinket is.

Online jegyek kedvezőbb áron

Panziónk vendégei számára kedvezményes jegyeket biztosítunk a lillafüredi Szent István-barlangba és az Anna-barlangba, valamint a Millenniumi kilátóba is, azonban nem papír alapú jegyeket adunk a vendégeknek, hanem a telefonjukra kapott QR kód segítéségvel mehetnek be a bemutatóhelyekre. A lényeg, hogy az online vásárlás esetén nincs plusz papír- és nyomtatófesték felhasználás, csak az élmény.

Adminisztráció papír nélkül

Amikor csak lehet, az Igazgatóság igyekszik a foglalások, visszaigazolások dokumentálását elektronikus úton intézni, s erre kérjük vendégeinket is. A honlapon történő online vásárlás esetén is elektronikus számla kerül kiállításra.

Prospektus helyett mobil alkalmazás

Ugyan sok turista a nyomtatott térképeket preferálja, a BNPI igyekszik tenni azért, hogy minél kevesebb papír kerüljön felhasználásra. A bemutatóhelyekhez és tanösvényekhez kapcsolódva elérhető a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mobil alkalmazás, amelyben offline is használható térkép és navigáció, valamint a természeti és geológiai értékeket bemutató leírások is olvashatók. Az Igazgatóság bízik abban, hogy a következő években a nyomtatott prospektusok, tájékoztatók nagy részét kiválthatja a mobil alkalmazással, valamint a honlap Outdoor moduljának fejlesztésével.

Ökopapír használata

Vannak helyek és alkalmak, amikor nem kiváltható a papír használata. A bemutatóhelyeken a helyben megvásárolt jegyek alapanyaga ökopapír, s az elmúlt időszakban már a tájékoztató anyagok egy jelentős része is ökopapírra került nyomtatásra, s cél, hogy amellett, hogy minél kevesebb nyomtatott prospektus készüljön, a következő években a teljes kiadvány-portfolióhoz ökopapír kerüljön felhasználásra. A szükségszerűen papír alapú dokumentáció során is ökopapírt használ az Igazgatóság, így pl. a helyben kért számlákhoz vagy a hivatalos levelezés során is.

Szelektív hulladékgyűjtés

Az Igazgatóság az összes bemutatóhelyén és szállásán szelektíven gyűjti a hulladékot, s erre kéri a vendégeket is. A Nyugati Kapu Látogatóközpontban, Felsőtárkányban a szelektív hulladékgyűjtést bemutató tájékoztató táblák is kihelyezésre kerültek és az ehhez kapcsolódó környezeti nevelési program is megvalósult.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényein nagyrészt nincsenek kihelyezett szemetesek, kérvén a turistákat, hogy a túrák során keletkező szemetet vigyék magukkal. Azokon a tanösvényeken, ahol még elérhetőek a kihelyezett kukák, az Igazgatóság igyekszik ezeket minél hamarabb felszámolni és a kapcsolódó bemutatóhelyeken és szállásokon biztosítani a szemétlerakás lehetőségét.

Szemétgyűjtő programok

Évente több alkalommal szemétszedő akciók keretében tisztítjuk meg az erdeinket a szétdobált szeméttől. Ahhoz azonban, hogy az utánunk érkezőket is tiszta erdő várja, közösen kell tennünk – NE DOBJUK EL AZ ERDŐBEN A SZEMETET!

Környezettudatosság a mosdókban is

A bemutatóhelyeinken és a szállásainkon is mindenhol környezettudatos szappanadagolók vannak kihelyezve, kéztörlő helyett kézszárítók, a szállásokon pedig felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy csak indokolt esetben kérjen hosszabb tartózkodás esetén törölközőcserét, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét a tudatos vízhasználatra is.

Elektromos autóflottával a tisztább környezetért

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg három elektromos és egy plug-in hibrid autót használ, ezek nagy része a bemutatóhelyek és szállások közötti közlekedést szolgálja. Type2-es elektromos autótöltővel ellátott, a terület szolgáltatásait igénybe vevő vendégek számára ingyenes VIP parkoló várja a zöld autókat az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, illetve a Bükk szívében, a Borostyán Panziónál is biztsoított a Type2-es autótöltés és az elektromos kerékpárok töltése is.

Ökotudatos boltok, helyi termékekkel

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a bemutatóhelyek után 2019-ben már a szálláshelyein is elérhetővé tette a bolti kínálatát. Minden boltban elérhetőek azok a helyi termékek, amelyek maximum 50 km-es körzetből gyűjtik össze a kisvállalkozások ökotudatos módon elkészített kézműves termékeit, pl. szörpöket, mézeket, lekvárokat, stb. Mindemellett a szintén az ökotudatos vállalkozókat segítő Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékek is megvásárolhatóak, valamint az Igazgatóság saját termékei is, amelyeknek alapanyaga a természetvédelmi tevékenység során termelődnek – pl. szürkemarha- és Kárpáti Borzderes kolbászok.

A boltjainkban nincs műanyag reklámtáska, kizárólag papír- és vászontáskát lehet vásárolni, s a termékcsomagolásban is igyekszünk kerülni (ahol lehet) a műanyag csomagolóeszközök használatát, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint csomagolásmentes termékeket vásároljanak.

Vannak termékek, ahol nem megoldható a csomagolásmentesség, ezekre az esetekre az összes boltban elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtő edények.

Egyéb információk

IFA (idegenforgalmi adó)

A járványra való tekintettel a látogatóknak nem kell idegenforgalmi adót fizetniük.

350 Ft/nap/fő. A helyszínen külön fizetendő, a feltüntetett árakon felül, 18 éven felüli személyek után.

Bankszámlaszám:

OTP Bank: 11734004-21404533

Balogh Vendégház Kft.

Elérhetőség, szállásinformáció:

Balogh Zsuzsanna:+36 30/522-9014

Balogh Enikő:+36 30/225-9853

info@penzpatak.hu

BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály, Buzás Judit, email: BuzasJ@bnpi.hu
tel.: 36/411-581/209, mobil: +3630/452-6178

SZÁLLÁSHELY AZONOSÍTÓ: PA19002704


Kapcsolódó