KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!

2024.04.06. 15:00 - 2024.04.07. 16:00

Szent István-barlang

6
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!
KÖZKÍVÁNATRA: megnyitjuk a Fekete-termet!

Valóban tiszta, teljesen pollen- és allergénmentes levegőjű helyen szeretne regenerálódni? Pihenjen a Bükk-hegység egyetlen gyógybarlangjában, a lillafüredi Szent István-barlang Fekete-termében!

Lélegezzen fel a közel 100%-os páratartalmú, állandó 10 °C körüli hőmérsékletű, mikrobiológiai szempontból csaknem steril (por-, csíra- és allergénmentes) közegben! A barlangi környezet nemcsak a légző szervrendszerre fejtheti ki jótékony hatását, de nyugtatólag hathat az emberi idegrendszerre is.


Mint az a Barlangok Hónapja rendezvénysorozat nyitóeseményén elhangzott: hamarosan ismét lehetőséget biztosítunk azoknak, akik élvezni szeretnék a Szent István-barlangban található Fekete-terem jótékony hatásait. A Szent István-barlang, amit évente 50 ezren keresnek fel, a különleges cseppkőképződmények miatt, az ország legrégebbi gyógyhelye címmel is rendelkezik. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adatai szerint Miskolc-Lillafüred 1935-ben kapott klimatikus gyógyhely minősítést, melyet 1985-ben, majd 2008-ban megújítottak. A Fekete-terem elnevezésű szakaszát 1991-ben gyógybarlanggá is minősítették.

A barlang gyógyhatását a fentebb felsorolt tényezőknek köszönheti, hiszen a barlangi levegő mikrobiológiai szempontból csaknem steril, azaz por-, csíra- és allergénmentes közeg. Ehhez hozzájárul az állandó 10 fok körüli hőmérséklet, a 100 %-os páratartalom és nem utolsó sorban a barlangi környezet nyugtató hatása az emberi idegrendszerre. A látogatók előtt egyébként elzárt Fekete-teremben 20-30 fős csoportok pihenhetnek, regenerálódhatnak 1-2 órás benttartózkodással. A 90-es évektől barlangterápiás foglalkozások voltak itt, de a Covid világjárvány óta ez a lehetőség kihasználatlan. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság célul tűzte ki, hogy azon látogatóknak, akik élvezni szeretnék e terem jótékony hatásait, azoknak 1-2 órás pihenést, regenerálódási lehetőséget biztosít.


A fentebb említett programot a március 23-24-i hétvégén külön egy felnőtteknek, és külön egy gyerekeknek szóló foglalkozással indítottuk el, és a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb időpontokat nyitottunk meg. Ezeken a részvétel csak előzetes, online jegyvásárlással lehetséges!

Április 6-án 15 órától a felnőtt korosztályt várjuk a Fekete-terembe. A Szent István-barlang normál túravezetését dr. Kereskényi Erika, Bükk-vidék Geopark szakmenedzser előadása színesíti, akitől sok érdekes információt tudhatnak meg a bükki barlangok kialakulásáról, különféle képződményeiről, formakincseiről vagy akár élőlényeiről is. Az előadást kötetlen beszélgetés kíséri majd, ahol az elhangzottakkal kapcsolatban további kérdések tehetők fel, majd ezt követően vendégeink elfoglalhatják helyeiket a gyógybarlangban elhelyezett fekhelyeken. A relaxációs programhoz a polifoamokat a BNPI biztosítja. Várjuk Önöket szeretettel!

Gondoltunk a fiatalabbakra is! Számukra április 7-én szintén 15 órától biztosítunk egy időpontot arra, hogy szüleikkel kipróbálhassák a Fekete-terem jótékony hatásait. A gyerekek ugyancsak részt vehetnek egy normál túravezetésen, majd a gyógybarlangi helyszínen Takács-Skarbik Eszter, a Szeleta Park környezeti nevelője várja majd különféle játékokkal, feladatokkal, hogy a gyógybarlangban töltött idő felejthetetlen élménnyé váljon számukra.


Felhívjuk jegyvásárlóink figyelmét arra, hogy a Szent István-barlangban állandó 10 °C körüli hőmérséklet uralkodik, ezért mindenképpen javasoljuk a réteges öltözködést. A relaxációra takarót, hálózsákot is hozhatnak magukkal.

Kapcsolódó