Húsvéti Programok az Ősmaradványoknál

2022.04.15. 11:00 - 2022.04.18. 13:15

1
Húsvéti Programok az Ősmaradványoknál

A 4 napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül a Miocén Park, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület a megváltás és tavasz várás ünnepére a pandémia és háborús feszültségek árnyékában is különleges programokat tervez. Érdemes lesz ellátogatni hozzánk.

Április 15-én 11 órai kezdettel a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágra kitekintéssel nyitódik meg a 4 napos eseménysorozat. A magaslatba vezető programon az érdeklődők kiegészítő lombkorona jeggyel vehetnek részt.
A tojáshoz kapcsolódva a 4 napos ünnep minden napján a kisebbek, szülői felügyelettel izgalmas tojáskeresésre indulhatnak. Aki rálel az aznapi kis fészekben lapulva elrejtett húsvéti tojásra az a benne levő papírra felírt ajándékkal is gazdagodik, melyet a Lombkorona kávézóben vehet át!

Április 16-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor induló tematikus túra az egykori vulkáni katasztrófát követő kibontakozás, a pandémia és tavaszi újjáéledés témáit is magában foglalja a geológiai tanösvény bejárása mellett. (A túrán előre regisztráltak vehetnek részt (3.000 Ft/fő), a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre április 15-ig beérkezett levélben lehet jelezni.)
Ezen a napon bemutatkozik a Vidra Verda is, ingyenes "Mocsárjáró" programjával a Miocén erdő vízi élővilágára nyit ablakot az érdeklődőknek, családoknak és csoportoknak egyaránt.

Húsvét vasárnap és hétfőn kisállat simogató is lesz, parázson sült malomkaláccsal, sátoros kézműves foglalkozásokkal és őstermelői vásárral egybekötve a pergola térségében. Április 17-én 11 órai kezdettel a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az élethordozó ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre, locsolásra emlékeznek. A rövid esemény után palóc húsvéti ételeket kóstolhatnak a kávézóban. Az esemény lehetőséget ad a helyi tradícionális élelmiszer előállítást támogató GEOfood kezdeményezés népszerűsítésére is..

Április 18-án a 10 óra 45 perckor kezdődő Húsvéti Miocén túrán a Miocén erdő orrszarvús szigetének nőstény lakóit és fáit megöntő gesztussal kiváltják a Hollókőn szokásos vödörrel locsolást, a Szebbik Nem így igen, helyi locsolkodás nélkül, bátran részt vehet a programon. (A túrán az előre regisztráltak vehetnek részt (3.000 Ft/fő), a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre április 17-ig beérkezett levélben lehet jelezni.)

A Miocén Ősvilág Húsvétkor is szeretettel várja a jövőbe tekintő jelenkori látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom