17
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan

Minden év október 4. és 10. között ünneplik világszerte a világűr hetét (World Space Week - WSW). Ehhez kapcsolódva különleges eseménnyel készülünk: újabb gasztronómiai, egyben asztronómiai élményben lehet része azoknak, akik jelentkeznek a Bükki Csillagda legújabb csillagfényes vacsoraestjére 2025. október 10-én, pénteken, ahol díszvendégünk Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós lesz.

Élmény, ízek, illatok – e három tényező kombinációját kínálja a Bükki Csillagda és Marsi Zsolt látványkonyhája a világűr hete nemzetközi ünnepén tartott, péntek esti csillagnéző programján.

Képzeljék csak el! A Bükki Csillagda teraszán szolid megvilágítás, csillagos égbolt, kellemes társaság, kiváló étkek, miközben az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrhajós élményeit hallgatják, majd csillagászati tárlatvezetőink kalauzolják Önöket a bolygók és galaxisok között!

Tervezett programunk jó idő esetén:

17.00 - Érkezés, regisztráció, welcome drink

17.30 - 18.30 Farkas Bertalan előadása a planetáriumban - „Emlékek a kozmoszból – 45 éve járt először magyar az űrben”

18.45 - 20.00 Vacsora borkóstolóval

20.00 - 21.30 Csillagászati észlelés a kupolában a nagytávcsővel, a teraszon a kistávcsővel

Borús idő esetén planetáriumi filmvetítés.

Látnivalók az égen derült idő esetén:

Hold; Szaturnusz; Uránusz; M15 gömbhalmaz; M57 (Gyűrűs-köd); Albireo; Androméda-galaxis; Perseus-ikerhalmaz; Fiastyúk


Ismerjék meg a Bükk ízeit!

A csillagfényes tematikus estre a Bükki Nemzeti Park "terméseinek" és Bükki Nemzeti Parki Védjegyes Termékek felhasználásával alkot izgalmas fogásokat Marsi Zsolt és csapata. Szikrázó ízkombinációkkal készülnek, melyben a kárpáti borzderes szarvasmarha ízletes, zsenge húsa és a vegán konyha szerelmesei egyaránt harmóniát találnak.

Garantált az egyedülálló ízélmény!

Képünk illusztráció. Forrás: Marsi Zsolt gasztro oldala

Képünk illusztráció. Forrás: Marsi Zsolt gasztro oldala


Vacsoramenü

Főétel

Kárpáti Borzderes comb Bourbon borskéregben sütve

Borókás szarvaspástétom

Fügés mungóbabsaláta

Medvehagymás tésztasaláta

Friss kerti saláta metélőhagymamártással

Édesburgonya és répachips

Rozmaringgal pácolt padlizsán

Bazsalikomos grillsajt borsos szederkrémmel

Meggyes-cseresznyés tofu Jaipur Currys kókusztejjel

Kapros céklaragu

Chili sin carne

Olaszos padlizsánkrém

Egzotikus vöröslencsekrém

Akácvirágos, bazsalikomos kökény

Rózsaborsos sütőtökkrém gyömbérrel

Kakukkfüves birs

Rozmaringos szilvakrém

Bodzavirágos berkenye

Kovászos kenyér

Desszert:

Diós zserbó Valrhona csokoládéval bevonva, rumos szőlőkrémmel

Vaníliás tápiókapuding Bükki Nemzeti Parki Védjegyes termelők lekvárjaival

Italok:

2024 Egerszóláti Olaszrizling Superior-Egersoul

2021 Egri Pinot Noir Classicus-Egersoul

Szénsavmentes ásványvíz és szódavíz

Birsalmaszörp

Természetesen gondolunk azokra is, akiknek valamilyen ételintoleranciájuk van. Kérjük, ezt igény esetén előzetesen jelezzék számunkra.


Marsi Zsolt, az "ostorosi gasztromester" így mesél szakmai életútjáról: „Egerszalókról étteremvezetőként indulva jutottam ki Németországba – tekint vissza. – Tíz éven át dolgoztam külföldön, gyűjtve a tapasztalatokat, ellesve a fortélyokat. Akadt rá példa, hogy három hónap ott tartózkodást követően felkértek az egyik étterem irányításárára, ami olyan eredményre vezetett, hogy 14 hónap múltán visszaszoktak a törzsvendégek, megduplázódott a korábbi forgalom, élet költözött a hotelbe.” Idővel hazatelepülve, Ostoroson építette fel komplex szolgáltatást nyújtó catering vállalkozását. Konyhájában a gondosan válogatott, kiváló alapanyagokból készült ételek, a magas fokú szakértelem és a minőségi gépi felszereltség biztosítja a kiemelkedő gasztronómiai élményt. (forrás: heol)


Az est díszvendége - immár harmadik alkalommal a Bükki Csillagdában - Farkas Bertalan, a Magyar Szent István-rend és a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjével kitüntetett kutatóűrhajós, nyugállományú dandártábornok. Az egykori vadászpilóta nemcsak a vacsorát tiszteli meg jelenlétével, hanem a Csillagfényes vacsoraestre érkezőknek egy előadással is készül még azt megelőzően „Emlékek a kozmoszból – 45 éve járt először magyar az űrben” címmel. Az előadást követően a vendégek részére lehetőség lesz közös fotó készítésére, valamint a Csillagok útján című könyv megvásárlására és dedikálására is, amennyiben ezt előre jelzik (október 1-ig e-mailben a kapcsolat@bnpi.hu címre). A könyv ára dedikálással együtt 16.000 Ft/db, mely a helyszínen, készpénzben fizetendő.



Öltözék: Nincs dressz-kód, inkább melegen és rétegesen öltözzenek fel, akkor komfortosabban érzik majd magukat a szabad ég alatt.

Jegyvásárlás csak ezen a felületen, online lehetséges.


Felhívjuk vásárlóink szíves figyelmét, hogy ÁSZF-ünk alapján a megvásárolt, adott időpontra szóló jegyek nem válthatók vissza, és más jegyre nem cserélhetők.

Tájékoztatjuk jegyvásárlóinkat, hogy a rendezvényen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából fénykép és videofelvétel készülhet, melynek részletes adatkezelési tájékoztatója elérhető a honlapon (https://www.bnpi.hu/hu/adatvedelem).



2025.10.10. 17:00 - 21:30

Vásárolja meg jegyét online!

2025.10.10. 17:00 - 21:30 AsztroGasztro csillagfényes vacsora a Bükki Csillagdában - díszvendég: Farkas Bertalan
23 hely elérhető
Asztro Gasztro jegy
24 900 Ft/fő

Kapcsolódó

2 Unterwegs mit Ranger / ​Our experiences  with the rangers

2 Unterwegs mit Ranger / ​Our experiences with the rangers

2023.04.19. 14:04
RonjaInsgesamt gibt es im Bükki Nationalpark 34 Ranger/Innen, die Aufgaben von Ranger/Innen sind sehr vielfältig. Die ursprüngliche Bedeutung ist die Betreuung eines Schutzgebietes, zu ihren Aufgaben gehören zum Beispiel Instandhaltungsarbeiten, sie kümmern sich um invasive, so wie schützenswerte Tier und Pflanzenarten, sie führen Exkursionen im Nationalpark und arbeiten an Forschenden Tätigkeiten. Häufig haben Ranger:Innen ein Gebiet in welchem sie Spezialisiert sind, so dass sich einige Ranger besonders gut mit Vögeln auskennen und andere mit Insekten oder Pflanzen. Als ersten Ranger durften wir Atila bei seiner Arbeit in Szilvásvárad begleiten, wir haben von ihm viel über die Relevanz von Biodiversität gelernt und warum Monokulturen so gefährlich für einen Wald sein können. Die Artenvielfalt von Pflanzen in einem Gebiet bietet vielen Tieren einen Lebensraum, deshalb ist eine kontrollierte Abholzung der Wälder kombiniert mit einer kontrollierten Aufforstung relevant für die Aufrechterhaltung von Artenvielfalt. So fällt es beispielsweise in Atilas Aufgabenbereich die Holzfällung zu kontrollieren. Wenn an den falschen Stellen oder zu viele Bäume gefällt werden, kann dies die Biodiversität in einem Gebiet gefährden. Deshalb gibt es genaue Pläne, welche Bäume gefällt werden dürfen. Bei der Aufstellung dieser Pläne gilt es die Interessen der Forstindustrie und die des Naturschutzes in Einklang miteinander zu bringen. Auch Totholz ist ein wichtiger Bestandteil des Nährstoffkreislaufs im Wald, da dieses durch Insekten und Pilze abgebaut wird und so wieder Nährstoff für neue Pflanzen darstellt. Deshalb ist es wichtig, dass Totholz nicht direkt aus dem Wald gebracht wird, sondern für einige Jahre im Naturkreislauf zu lassen. Weiterhin haben wir Fußspuren von Wölfen und Hirschen gesehen und durften etwas über die Verhaltensweisen dieser Tiere erfahren. Am 14. Oktober waren wir Wasservögel zählen, die Aufnahme des Bestandes ist wichtig um den Schutz von bedrohten Arten gewährleisten zu können, so kann erfasst werden wie sich die Rastbestände entwickeln. Ist eine Vogelart vor dem Aussterben bedroht, dann kann diese beispielsweise unter Artenschutz gestellt werden, so wird der Fortbestand gewährleistet. Außerdem haben wir die Bedrohung durch invasive Tierarten verstehen gelernt, so kann ein ehemaliges exotisches Haustier, welches achtlos in der Natur ausgesetzt wird dort eine Bedrohung für die heimischen Tiere sein. Außerdem haben wir Bieber Dämme gesehen und verstehen gelernt, welchen Einfluss sie aus auf das Pflanzenwachstum um den Damm herum haben können. In Verpelét haben wir an einer invasiven Pflanzen Kontrolle teilgenommen, hier haben wir Büsche rausgerissen, welche invasiv waren, da diese eine Bedrohung für die Artenvielfalt in Verpelét darstellen. Durch das Herausreißen der invasiven Büsche soll der Platz für die heimische Artenvielfalt erneut hergestellt werden. Die Wiesen bieten vielen Blumen einen Platz zum Blühen doch die Büsche stellen eine Konkurrenz in Bezug auf die zur Verfügung stehenden Mineralien da, weshalb es notwendig ist sie zu entfernen.
Tovább olvasom