Gyürky-Solymossy-kastély

5
Gyürky-Solymossy-kastély
Gyürky-Solymossy-kastély
Gyürky-Solymossy-kastély
Gyürky-Solymossy-kastély
Gyürky-Solymossy-kastély

Látogatható látnivaló.

A város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és a körülötte lévő 13 hektáros angolpark, amely a város északi végén fekszik a helyi vasútállomás mögött.

A kastélyt 1790 körül építtette a Gyürky család, érdekessége, hogy az 1820-as években innen indult el Kubinyi Ferenc azokra a régészeti kutatásokra a közeli Hársas-hegyen (ma Aranyhegy), amely révén elindult a térség régészeti feltárása.

Kubinyi Ferenc idős korában a Vasárrnapi Újság metszetén

Kubinyi Ferenc idős korában a Vasárnapi Újság metszetén

A kastély a Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye, melyet a nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony tesz jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. A kastélyt az 1840.es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.

A kastély a 19. században korabeli metszeten

A kastély a 19. században, korabeli metszeten

A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták, a földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt. A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban.

(Forrás: sulinet.hu)

Kapcsolódó