Quadozásból quadfogás 2024.04.04. 12:00

Védett természeti és Natura 2000 területeinken hosszú évek óta jogszabályok tiltják az engedély nélkül történő közlekedést. Ez páratlan természeti kincseink védelme érdekében is szükséges. Az erdőkben, gyepeken közlekedő járművek (pl. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár, quad stb.) ugyanis jelentős mértékben károsíthatják, zavarhatják a természeti értékeket, valamint azok élőhelyét.

A nem egyszer nagy sebességgel, nedves-felázott talajviszonyok közt kedvtelési célból történő közlekedés a talajfelszín élővilágát, rengeteg kétéltűt, hüllőt és ízeltlábút pusztíthat el, a járművek növényeket taposhatnak ki, élőhelyeket tehetnek tönkre. A megbolygatott talajfelszínen fellépő erózió, az inváziós fajok megjelenése további természetvédelmi problémákat okoz. Éppen ezért szükséges ezeknek a tevékenységeknek a szabályozása, bizonyos esetekben engedélyhez kötése, melyről itt olvashatnak: https://termeszetvedelem.hu/jarmuvel-valo-kozlekedes-vedett-termeszeti-teruleten/

A beköszöntő tavasz olykor a járművek tulajdonosait is tiltott tevékenységre ösztönzi, ami ellen végső esetben hatósági intézkedést kell foganatosítani. Egy ilyen, az illegális terepmotorozás és quadozás elleni, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának összehangolt akciójára került sor a közelmúltban a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben. A védett és Natura 2000 terület szívében tíz quad vezetőjét sikerült megállítani és eljárás alá vonni. A qaudok vezetői ellen közigazgatási hatósági eljárás indult.

Fotók: BNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

A visszhangot kiváltó esemény az erdő- és gyepgazdálkodók, a vadásztársaságok és a kirándulók körében is nagy megelégedést váltott ki, igazolva, nemcsak természeti, hanem gazdagsági és társadalmi kárt is okoznak a tilosban járók.

Kérjük, a későbbiek során is csak érvényes hatósági engedély birtokában forduljanak meg járműveikkel védett területeinken!

Ha a természetvédelmi őrszolgálatról többet szeretnének tudni, olvassák el leírásunkat!

Kapcsolódó