Miniszteri elismerő oklevél kollégánknak 2021.10.22. 11:25

László Andrea, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) lillafüredi látogatóbarlangjaiban végzett kiemelkedő barlangbemutatási, ismeretterjesztési, látogatókezelési, barlangvédelmi, természetvédelmi tevékenységéért miniszteri elismerő oklevelet vehetett át az 1956. évi forradalom és szabadságharc emléknapja, október 23. alkalmából.

László Andrea a BNPI által üzemeltetett lillafüredi Szent-István és Anna-barlangokban 29 éve végez kiemelkedő természetvédelmi tevékenységet a barlangok turisztikai célú bemutatása és barlangi ismeretek terjesztése terén.

Nagy István agrárminiszter és László Andrea a kitüntetés átvételekor Fotó: kormany.hu

Közel három évtizedes tevékenysége során a látogatóbarlangok üzemeltetéséhez tartozó valamennyi feladatkörben gyakorlatot szerzett. Feladatait nagy odafigyeléssel, türelemmel és a szakma iránti elhivatottsággal végzi. Élvezetes, magas színvonalú és naprakész tájékoztatást nyújt a vendégeknek, ennek érdekében ismereteit folyamatosan bővíti. A programok előkészítésében és lebonyolításában mindig jelentős szerepet vállal. Munkabírása, szorgalma, elhivatottsága példaértékű. A hétvégi és ünnepnapokon történő munkavégzést önként vállalja. Az új kollégák betanításában Andrea a fő támasz, sokrétű szakmai tapasztalata, magas szintű ismeretei, tapasztalata és segítőkész, szeretetteljes hozzáállása számos kollégának jelentett segítséget a kezdeti nehézségek áthidalásában. A túravezetéseken kívül a jegyárusításban, pénztárkezelésben, a Szent István-barlangnál üzemeltetett ajándékboltban is vállal tevékenységet mint értékesítő, mivel az Igazgatóság által forgalmazott valamennyi terméket jól ismeri. A szakmai tevékenységek mellett részt vesz a látogatóstatisztikák, beszámolók és különböző jelentések elkészítésében, munkaidő-beosztások tervezésében. Szakmai tapasztalatának, elhivatottságának, ismereteinek és mind a vendégekhez, mind a kollégákhoz való szeretetteljes hozzáállásának köszönhetően közel három évtizede példaértékű módon igyekszik az embert és a természetet, természetvédelmet egyaránt szolgálni. Szakmai elhivatottsága kiemelkedő, csapatszelleme mintaértékű, tevékenységével magas szinten szolgálja a hazai természetvédelem ügyét.

Kitüntetéséhez szívből gratulálunk!

A kormány.hu beszámolója az eseményről itt olvasható.


Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom