Aktív és jubiláló volt a részvételünk a XX. Országos Sasszinkronon 2023.02.02. 11:20

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 20. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2023. január 13-15. között.” – jelent meg a felhívás a www.parlagisas.hu oldalon.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság esetében a nappali ragadozó madarak idei számbavétele viszont más jubileumot is elért, a Dél-Hevesi Tájegység területén ez a munka már 30 éves múltra tekint vissza. Az évtizedekre visszanyúló munkában a természetvédelmi őrszolgálat aktív részvételével és iránymutatásával önkéntesek is bekapcsolódtak a programba.

Hegyen-völgyön át, pusztában és víz mellett

jártak-keltek a távcsövesek,

csizmában és bakancsban, a januári tavaszban.

Fotó: Pásztor Zoltán

A sokat megélt terepi embereket is alkalmazkodásra késztető változó környezetünk, a jól megszokott fagyos, hideg idő helyett nagyon lágy, saras-nedves napokat eredményezett. A meghirdetett megfigyelő napon azonban, a tavalyi évvel, a ködös napra eső számlálással ellentétben szerencsésebbnek érezhettük magunkat. A látási viszonyok általánosságban jók voltak, az 1-2 km-es látótávolság lehetővé tette a felmérésre váró területek jobb áttekinthetőségét. Meghatároztuk a bejárható területeket, kijelöltük a megfigyelési pontokat, kiválasztottuk a megfelelő terepi és fajismerettel rendelkező vezetőket, akikhez csatlakozhattak a lelkes önkéntesek. Az egységes módszertan lehetővé teszi az éves adatok összehasonlítását, trendek és évhatások értelmezhetőségét, fajra esetleg fajcsoportokra lebontva.

Itt olvasható a 2022 –es adatok feldolgozása:

https://parlagisas.hu/hu/content/elkeszult-2022-ev...

Parlagi sas Fotó: Seres Mihály Nándor

Az idei, időjárási frontokkal megtűzdelt januárban nagyon szép eredmények születtek. A megfigyelésben részt vevők (több, mint 70 fő) többsége, mindösszesen 1-2 kivétellel találkozott valamilyen sas-fajjal. A működési területünkön fészkelő fajok esetében a költőpárok fészkelőhelyük közelében tartózkodnak, míg a fiatalok többsége a Kárpát-medence térségében kóborol. A kimutatásból jól látszik, hogy a terület természeti környezetéből adódóan inkább a pusztai fajoknak kedvez, melyek az itt fészkelő és nevelkedő madarak mellett a keleti és északi irányból nálunk telelő ragadozókkal egészültek ki:

Parlagi sas147
Rétisas92
Halászsas1
Szirti sas2
Kerecsensólyom23
Vándorsólyom4

Vándorsólyom Fotó: Szitta Tamás

Érdekes módon épp az apró rágcsálókkal táplálkozó fajok egyedszámán lehet leginkább észrevenni, hogy jóval kevesebben vannak idén, a korábbi évekhez képest közel megfeleződött a létszámuk. Ez elsősorban a táplálékállatuk hiányára vezethető vissza, így ilyen esetekben más területekre húzódnak a telet átvészelni:

Kékes rétihéja251
Egerészölyv1051
Vörös vércse255

Egerészölyv Fotó: Kozma Attila

A megfigyelt ragadozó madarak létszámában lehetnek átfedések, ugyanis ezek jelentős területi átmozgásra is képesek, így lehet benne olyan madár, amelyet több megfigyelő is észlelt különböző időpontokban. Természetesen ez a hibahatár a számlálás részét képezi, az adatok gerincét adó számok viszont jó támpontot adnak a természetvédelemben dolgozó szakemberek számára.

Az eredményeket összehasonlítva a korábbi években tapasztaltakkal egy kis mértékben, de stabilan erősödő parlagi- és réti sas telelő állományt találtunk az Igazgatóság felmért területein.

A Kárpát-medence legfőbb sas élőhelyein megtörtént felmérés adatainak összegyűjtése és feldolgozása a következő hetekben történik, ennek összegzését fajokra és megyékre lebontva az MME szervező munkája során fogjuk tudni megismerni.

A természetvédelmi őrszolgálat alapfeladata a természeti értékek nyomon követése. A védett és fokozottan védett növények és állatok megőrzése azon alapszik, hogy ezen fajokat mennyire ismerjük, életüket és élőhelyüket milyen minőségben tudjuk fenntartani és biztosítani a számukra. A természeti környezetünk megóvása közös érdek, tegyünk annak megőrzéséért!

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom