Madárodúk kerültek kihelyezésre mátrai oktatási intézményekben 2020.11.27. 13:21

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott az Egy a Természettel Nonprofit Kft. madárodú kihelyezési akcióprogramjához, amelynek célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása.

Az akcióprogram során országszerte 3500 db madárodú és 350 db madáretető kerül kihelyezésre a fiatalabb korosztály bevonásával és a nemzeti parkok, vadászkamarák, valamint az állami erdőgazdaságok részvételével. Az odúkihelyezés nagyon jó tevékenység a természetvédelmi szemlélet kialakításához és egyben hasznos segítség az odúlakó madárfajaink számára, akiknek egyre kevesebb természetes madárodú áll rendelkezésére, mivel ilyen természetes odvak csak idősödő fákban tudnak kialakulni, amelyeknek a száma sajnos egyre kevesebb hazánkban.

A gyöngyössolymosi iskolások szorgosan segédkeztek az odúk kihelyezésében

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén összesen 60 db madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki kollégáink, 17 oktatási intézmény bevonásával az ősz folyamán. A Mátrán belül a parádi Bendegúz Óvoda Gyermekjóléti és Alapszolgáltató Intézmény, a Szuhai Kikerics Óvoda és a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel közösen rögzítettük a madáretetőket és a különféle odúkat. Az ovisok és kis iskolások nagy lelkesedéssel és izgalommal vetették bele magukat a közös munkába és kivették részüket az odúkihelyezés minden mozzanatából.

Természetvédelmi őr kollégánk a különböző odútípusokról mesélt a parádi óvódásoknak

A program részeként a gyerekek megismerhették a mesterséges madárodúk különböző típusait, hogy ezek miben különböznek egymástól, valamint hallhattak azon odúlakó madárfajokról is, amelyek költési sikerességét szeretnénk megcélozni ezen mesterséges fészkelő helyek kialakításával. A fiatalok megismerhették az odúzás módszertanát és madárvédelmi praktikákat tanulhattak, amelyeket a saját óvodai, iskolai és otthoni környezetükben is alkalmazni tudnak a jövőben.

A madáretetés csínját-bínját is elsajátíthatták a szuhai óvódások

A madárodúk kihelyezése mellett a madáretetés rejtelmeivel is megismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták mit szabad és mit nem szabad az etetőkbe kihelyezni madáreleség gyanánt és azt is, hogy mikor érdemes a madáretetést elkezdeni és meddig kell folytatni, valamint szó esett arról is, hogy miként érdemes az etetőt kihelyezni, hogy madárvendégeinket minél kevésbé veszélyeztessék az olyan ragadozók, mint például a macskák.

B” és „A” típusú madárodúk kerültek rögzítésre az intézmények környezetében

Az odúk és etetők kihelyezésével nincs vége a közös együttműködésnek. A gyerekek folyamatos megfigyeléseket végeznek és rajzok, beszámolók formájában értesítik kollégáinkat, hogy milyen madárvendégek látogatták a kihelyezett etetőket és odúkat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madáreleséget is biztosít az akcióprogramhoz csatlakozott mátrai intézményeknek, valamint további közös programokat szerveznek az óvodásokkal és iskolásokkal. A tél folyamán madárgyűrűzés útján ismerkednek majd meg az etetőre érkezett madarakkal, ahol a gyerekek testközelből figyelhetik meg a téli madáretetők leggyakoribb tollas vendégeit. A költési időszak beköszöntével pedig, reméljük, minél több madárodú elfoglalásra kerül majd. A tavasz folyamán lehetőség nyílik kollégáinkkal közösen a költés ellenőrzésére a tojások és a fiókák megszámlálására, a különböző madárfajok odúban épített fészkeinek összehasonlítására és a fiókák meggyűrűzésére is mielőtt még elhagynák a menedéket nyújtó odvakat. A költési időszak végeztével pedig a kötelező feladat, az odúk kitakarítása sem maradhat el.

Kollégáink várják azon intézmények jelentkezését, amelyek hasonló programokkal szeretnék színesíteni környezeti nevelési programjukat. Jelentkezés és további információk: harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címen lehetséges.


Kapcsolódó

2022/1. - 9. Tree studies

2022/1. - 9. Tree studies

2022.08.23. 15:57
Baumstudie[28.07.2022]Gemeinsam mit einer ungarischen Studentin haben wir in der letzten Zeit begonnen Bäume auf einer Weide zu tracken und nach einem ausführlichen Katalog zu beurteilen. Im Nationalpark sprechen wir immer von „Veteran Trees“, also besonders alten Bäumen. Bisher kann keiner Abschätzen wie viele es sind, es sind nur recht grobe Angaben von ca. 1000 Bäumen. Jedem Baum ist ein A4 Zettel gewidmet, auf dem erst Daten wie die Koordinaten, der lateinische Name und Maße wie z.B. die Höhe und der Umfang angegeben werden müssen. Für die Ermittlung der Höhe des Baumes wird eine Entfernung von 20m abgemessen. Von dort aus wird mit einem analogen Höhenmesser der Winkel zum Beginn des Stamms und der Winkel zum höchsten Teil der Baumkrone bestimmt. Die beiden Zahlen ergeben gemeinsam die Höhe. Danach kommen 36 Felder in denen unter anderem Angaben über Astlöcher, Kronen- oder Starkastabbrüche, Krankheits- oder Pilzbefall, Moos- und Flechtenvorkommen und Nester, die sich im Baum befinden. Zusätzlich kommen dann noch einmal 15 weitere Felder, wo z.B. nach anderen Bäumen in der direkten Umgebung gefragt wird. Die Aussagen, die wir über die Bäume treffen werden immer mit der Hilfe von für solche Studien angefertigte Kataloge getroffen. So sind in manchen Fällen verschiedene Bilder dargestellt und wir müssen entscheiden, welches dem untersuchten Baum am nächsten kommt. Zusammengefasst ist es eine sehr detaillierte Studie, weshalb wir am ersten Tag auch nur insgesamt 8 Bäume geschafft haben. Mit der Zeit wird man jedoch deutlich routinierter und muss nicht mehr alles erst im Katalog nachschlagen, wodurch die Arbeit deutlich schneller vorangeht. Insgesamt haben wir dennoch nur 60 von den ca. 1000 Bäumen tracken und beurteilen können.
Tovább olvasom