Madárodúk kerültek kihelyezésre mátrai oktatási intézményekben 2020.11.27. 13:21

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott az Egy a Természettel Nonprofit Kft. madárodú kihelyezési akcióprogramjához, amelynek célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása.

Az akcióprogram során országszerte 3500 db madárodú és 350 db madáretető kerül kihelyezésre a fiatalabb korosztály bevonásával és a nemzeti parkok, vadászkamarák, valamint az állami erdőgazdaságok részvételével. Az odúkihelyezés nagyon jó tevékenység a természetvédelmi szemlélet kialakításához és egyben hasznos segítség az odúlakó madárfajaink számára, akiknek egyre kevesebb természetes madárodú áll rendelkezésére, mivel ilyen természetes odvak csak idősödő fákban tudnak kialakulni, amelyeknek a száma sajnos egyre kevesebb hazánkban.

A gyöngyössolymosi iskolások szorgosan segédkeztek az odúk kihelyezésében

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén összesen 60 db madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki kollégáink, 17 oktatási intézmény bevonásával az ősz folyamán. A Mátrán belül a parádi Bendegúz Óvoda Gyermekjóléti és Alapszolgáltató Intézmény, a Szuhai Kikerics Óvoda és a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel közösen rögzítettük a madáretetőket és a különféle odúkat. Az ovisok és kis iskolások nagy lelkesedéssel és izgalommal vetették bele magukat a közös munkába és kivették részüket az odúkihelyezés minden mozzanatából.

Természetvédelmi őr kollégánk a különböző odútípusokról mesélt a parádi óvódásoknak

A program részeként a gyerekek megismerhették a mesterséges madárodúk különböző típusait, hogy ezek miben különböznek egymástól, valamint hallhattak azon odúlakó madárfajokról is, amelyek költési sikerességét szeretnénk megcélozni ezen mesterséges fészkelő helyek kialakításával. A fiatalok megismerhették az odúzás módszertanát és madárvédelmi praktikákat tanulhattak, amelyeket a saját óvodai, iskolai és otthoni környezetükben is alkalmazni tudnak a jövőben.

A madáretetés csínját-bínját is elsajátíthatták a szuhai óvódások

A madárodúk kihelyezése mellett a madáretetés rejtelmeivel is megismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták mit szabad és mit nem szabad az etetőkbe kihelyezni madáreleség gyanánt és azt is, hogy mikor érdemes a madáretetést elkezdeni és meddig kell folytatni, valamint szó esett arról is, hogy miként érdemes az etetőt kihelyezni, hogy madárvendégeinket minél kevésbé veszélyeztessék az olyan ragadozók, mint például a macskák.

B” és „A” típusú madárodúk kerültek rögzítésre az intézmények környezetében

Az odúk és etetők kihelyezésével nincs vége a közös együttműködésnek. A gyerekek folyamatos megfigyeléseket végeznek és rajzok, beszámolók formájában értesítik kollégáinkat, hogy milyen madárvendégek látogatták a kihelyezett etetőket és odúkat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madáreleséget is biztosít az akcióprogramhoz csatlakozott mátrai intézményeknek, valamint további közös programokat szerveznek az óvodásokkal és iskolásokkal. A tél folyamán madárgyűrűzés útján ismerkednek majd meg az etetőre érkezett madarakkal, ahol a gyerekek testközelből figyelhetik meg a téli madáretetők leggyakoribb tollas vendégeit. A költési időszak beköszöntével pedig, reméljük, minél több madárodú elfoglalásra kerül majd. A tavasz folyamán lehetőség nyílik kollégáinkkal közösen a költés ellenőrzésére a tojások és a fiókák megszámlálására, a különböző madárfajok odúban épített fészkeinek összehasonlítására és a fiókák meggyűrűzésére is mielőtt még elhagynák a menedéket nyújtó odvakat. A költési időszak végeztével pedig a kötelező feladat, az odúk kitakarítása sem maradhat el.

Kollégáink várják azon intézmények jelentkezését, amelyek hasonló programokkal szeretnék színesíteni környezeti nevelési programjukat. Jelentkezés és további információk: harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címen lehetséges.


Kapcsolódó

5 Ipolytarnóc

5 Ipolytarnóc

2023.04.19. 14:21
Ronja:Das Naturschutz Gebiet Ipolytarnóc wird vom Bükk Nationalpark Direktorat verwaltet, hier durften wir vom 21. bis zum 27. November helfen und lernen. Das Naturschutzgebiet ist eine Fundstätte für eine Vielzahl von Fossilien, wie Haifischzähne, Blattabdrücke, versteinerte Bäume und Tier-Fußabdrücke. In unserer Zeit in Ipolytarnóc durften wir viel über die Geschichte des Naturschutzgebietes erfahren, eine Vulkankatersstrophe vor etwa 20 Millionen Jahren bewahrte die Fauna und Flora im Gebiet. Auf verschiedenen Naturlehrpfaden ist es möglich viel über die Relikte der geologischen Vergangenheit des Naturschutzgebietes zu lernen.Die Zeit in welcher wir in Ipolytarnóc waren liegt in der Nebensaison, weshalb weniger Ökotourismus stattfindet, trotzdem konnten wir bei verschieden Aufgaben helfen. So haben wir nicht nur viel gelernt, sondern beim Laub fegen, Zaun reparieren und Häcke schneiden geholfen. Beim Laubfegen in Ipolytarnóc haben wir einige der Arbeiter:Innen kennen lernen dürfen, von welchen wir etwas über die Pflanzen und die Vergangenheit des Naturschutzgebietes lernen konnten. Aber auch das Häcke schneiden und Zaun reparieren war eine spannende Erfahrung, bei der wir einiges lernen konnten. Weiterhin haben wir viele Lehrpfade besichtigt und viele Fossilien anschauen dürfen, Imre welcher in Ipolytarnóc arbeitet hat uns die verschiedenen Teile des Besucherzentrums gezeigt und so konnten wir beispielsweise den versteinerten Baum betrachten, welcher auf dem Foto zu sehen ist. Durch die Kiefer mit einem Durchmesser von acht Metern und einer Länge von fast hundert Metern, wurde das Naturschutz gebiet bekannt. In dem Besucherzentrum gibt es viele interaktive Möglichkeiten für die großen und kleinen Besucher die Geschichte des Naturschutzgebietes kennenzulernen. Es gibt beispielsweise ein 4D Kino über die Tiere, welche früher in der Region gelebt haben und eine spannende Ausstellung mit verschiedenen Fossilien.
Tovább olvasom