Jószolgálat a Mátrában 2020.11.22. 09:47

A Gyöngyös-Mátra TDM kezdeményezésére erdei létesítmények újulhatnak meg.

Az első lépéseket már meg is tettük: a GYÖNGYSZÖV COOP Zrt., a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Egererdő Erdészeti Zrt. és a Nano Bútor Kft. összefogása nyomán a Petőfi-forrás újult meg.

Az erdei mesterséges létesítmények folyamatos karbantartás igényelnek. Nem elég kihelyezni egy tájékoztató táblát, felépíteni egy esőbeállót, azt rendszeresen karban kell tartani, hogy sokáig ízléses és tájba illő építmény maradhasson. A parádi Pisztrángos-tó feletti Petőfi-forráshoz mesterséges kis övárkon érkezik a víz a felette levő természetes forrástól. Az övárok elzáródása, feltöltődése miatt a korábbi vízhozam csupán elenyésző része jutott el a forráskifolyóhoz. Itt két, fából faragott vályú juttatta a vizet a felszínre, melyet a kirándulók igen kedveltek. Az évek során a vályú elkorhadt, több helyen kilyukadt így egyre kevésbé töltötte be funkcióját.

A fenti szervezetek összefogásával ez az övárok és vályús kifolyó is megújult. A Gyöngyszöv Coop Zrt. munkatársai kétkezi munkájukkal járultak a projekthez. Az övárok kitakarítása után most már akadálytalanul érkezik a víz a forráskifolyóhoz. Az Egererdő Zrt. az új kifolyóhoz szükséges faanyagot biztosította, melyből Nagy Norbert faragott nem csak funkcionális, de igen ízléses favályút. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre pedig a természetvédelmi szakfelügyeletet biztosította, hogy a védett természeti terület semmiképpen se sérüljön. Az egész tevékenység koordinálását pedig az ötletgazda Gyöngyös-Mátra TDM koordinálta.

Az összefogás példaértékű lehet más cégek, vállalkozások vagy akár baráti csoportok számára is, hogy a Mátrában minél több helyen tudjunk a jelenleginél esztétikusabb körülményeket teremteni – a természeti értékek egyidejű megőrzése mellett. Megújítandó létesítmény akad szép számmal!

A munka után elégedetten...

A megújult forráskifolyó

Magos Gábor
Magos Gábor
természetvédelmi őrszolgálatvezető, tájegységvezető

Kapcsolódó