HUMANITA második partneri megbeszélés a Kis-Fátra Nemzeti Parkban 2023.10.30. 15:27

A Zsolnai Tudományegyetem és a Kis-Fátra Nemzeti Park szervezésében október 18-19-én másodjára találkoztak az Interreg Central Europe HUMANITA (CE0100248) projekt partnerei. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében Megyeri Balázs geopark szakmenedzser, a projekt szakmai koordinátora vett rész a megbeszélésen.

Október 18-án délelőtt a Kis-Fátra Nemzeti Park munkatársai egy terepi bejárás keretein belül a Chleb természetvédelmi területén mutatták be a pályázat egyik beavatkozási területét, ahol a Chleb hegy (1690 m tszf) oldalán kijelölt turistautak erózióját, a használat okozta ösvényerózió miatt kialakuló párhuzamos ösvények kialakulását, és az útvonalak melletti, talajszinti növényfajok sokféleségében mutatkozó változásokat tervezi nyomonkövetni a nemzeti park az egyetem szakembereinek közreműködésével.

A terepi bejárás után a délutánt a Zsolnai Tudományegyetemen töltöttük. A megbeszélés szakmai része a projekt féléves kiértékelésével kezdődött a főpartner tolmácsolásában, majd a projekt három feladatcsoportjának koordinátorai adták elő az előző félévben elért eredményeket és a következő periódusban elvégzendő feladatokat. A délutáni megbeszélés zárásaként a HUMANITA öt beavatkozási területe (Kis-Fátra Nemzeti Park - SK; Karawanken-Karavanke UNESCO Globális Geopark - SLO/AU; Kamejak Természetvédelmi Terület - HR; Toszkán-Emilián Appenin Nemzeti Park - IT; Bükki Nemzeti Park Igazgatóság - HU) prezentálta a féléves eredményeket, valamint a projektben tervezett monitoring tevékenységeket. Október 19-én a partneri találkozó a kommunikációs tevékenységek átbeszélésével folytatódott, majd az irányító bizottság ülésével zárult.

Fotó: Urosh Grabner

A projekt partnereinek célja a védett területek érzékeny ökoszisztémáinak védelme a turizmus okozta negatív hatásoktól, valamint ezen hatások hatékonyabb nyomonkövetéséhez új módszerek kidolgozása és kipróbálása.



Kapcsolódó