Hollókőn járt a Vidra Verda 2021.07.14. 08:28

Július elején izgalmas programon vehettek részt a hollókői gyerekek: az egész napos foglalkozás során elmélyedtünk a rovarvilág titkaiban, és a Vidra Verda segítségével testközelből ismerkedtünk meg a fás legelőn előforduló hatlábúakkal.

A Hollókői Önkormányzat által szervezett napközis tábornak több évre visszanyúló hagyománya van. Igazgatóságunk évek óta rendszeresen tart természetismereti foglalkozásokat a tábor keretében, így jónéhány diákot már régi ismerősként üdvözölhettünk. Programjaink többsége eddig is szabadtéren zajlott, ha az időjárás engedte, többnyire a környéken kirándultunk és a természetben kutakodtunk. Az idei foglalkozás különlegességét az adta, hogy a Vidra Verda névre hallgató kisbusz, a BNPI „guruló természetbúvárja” is a táborozók rendelkezésére állt.

A délelőtti foglalkozás során megismerkedtünk a rovarok általános jellemzőivel: miből épül fel testük, hogyan látnak, és mivel táplálkoznak ezek az állatok. A dobozból szemléltetés céljából előkerülő kéregutánzó sáskák nem arattak osztatlan sikert, először inkább csak távolságtartó érdeklődéssel szemlélték őket a gyerekek, de a bátrabbak a végére már meg merték simogatni a tüskés fenevadnak látszó, valójában ártalmatlan trópusi növényevő rovarokat.

A délutáni kirándulás célpontja ezúttal a fás legelő volt, itt lépett színre a Vidra Verda. Előkerültek az autóból a fűhálók, és rövidesen nagy zsivaj töltötte be a rétet. Megkezdődött a sáska- és szöcskevadászat, de számos lepke, poloska, katicabogár és pók is került a hálóba, majd a gyűjtődobozba. A „zsákmánnyal” gyorsan visszatértünk az autóhoz, ahol a kamera segítségével a nagy kivetítőn immár közelebbről is szemügyre vettük ezeket a lényeket. Megfigyeltük a lepkék pödörnyelvét, a sáskák rövid „antennáját”, a katicabogár kemény kitinpáncélját és az alatta lapuló hártyás szárnyat. Egy élénksárga színű karolópók kapcsán beszéltünk a mimikriről, valamint a rovarok és a pókok közötti különbségekről is. Ezt követően játékos formában megismerkedtünk a Nógrád megyében előforduló közösségi jelentőségű rovarfajokkal: kirakóztunk, majd megkerestük az autó oldalán megbújó sziluettjeiket. A hollókői fás legelőn szép számban előforduló nagy szarvasbogarat egy korábbi túráról már jól ismerték a gyerekek, de számos „újdonság” is akadt a Natura 2000 fajok között: igazi „nyelvtörőt” jelentett például az álolaszsáska vagy a magyar tarsza nevének kibetűzése. Kipróbáltuk azt is, milyen lehet hangya-módra tájékozódni: rájöttünk, hogy a mi orrunk számára egy réti illatösvény követése nem is olyan egyszerű feladat – hát még, ha több illat „keresztezi” egymást!

A foglalkozás zárásaként bekukkantottunk a Vidra Verda belsejébe is, hogy lássuk, mik azok a fajok, amelyeket jobb lett volna nem kiengedni (vagy beengedni) a természetbe, melyek az őshonos helyi élővilágot veszélyeztetik. Döbbent tekintetek meredtek az inváziós fajokat ábrázoló „Wanted!” feliratú „körözésekre”, többek közt a mindenki által kellemetlen betolakodónak tartott harlekinkatica fotójára, mely a lombkoronában élő hazai katicafajok állományait veszélyezteti. A mi hétpettyes katicánk szerencsére inkább gyeplakó, így a harlekinkatica térhódítása kevésbé veszélyezteti fennmaradását. Így egy kicsit fellélegezhettünk, s gyorsan rá is csuktuk az ajtót a jövevényekre.

A program levezetéseként kitöltöttünk még egy rövid feladatlapot, amin rovaros szólások szerepeltek, így már nem kérdés számunkra, hogy miből lesz a cserebogár…


Kapcsolódó

7 Aufenthalt im Harkály Ház von Mátrafüred / Our stay in the Harkály Ház in Mátrafüred

7 Aufenthalt im Harkály Ház von Mátrafüred / Our stay in the Harkály Ház in Mátrafüred

2023.04.19. 14:28
Im Zeitraum vom 05. bis zum 08. Dezember 2022 hatten wir einen Aufenthalt im „Harkály Ház”, was so viel wie „Spechthaus” bedeutet. Dieses ist ein Besucherzentrum in Mátrafüred. Die Mátra-Region gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark, aber die Naturschutzgebiete in dieser Region werden vom Direktorat des Nationalparks verwaltet. Daher konnten wir die Personen dort für einige Tage bei ihrer Arbeit unterstützen.Am Montagnachmittag hat uns der Ranger Gábor mit zum Harkály Ház genommen, wo wir uns erst einmal mit den Räumlichkeiten vertraut machen sollten. Am nächsten Morgen wollten wir eigentlich draußen arbeiten, aber es hat so in Strömen geregnet, dass sich stattdessen auf die Vorbereitungen für die später am Tag stattfindende Feier anlässlich des Jahresendes und der Heirat einer Mitarbeiterin konzentriert wurde. Dabei konnten wir uns viel mit dem Ranger Marton und der Mitarbeiterin Dora unterhalten, die uns nicht nur über ihre Arbeit, sondern auch über ihren Alltag einiges erzählt haben. Außerdem durften wir einige selbstgemachte ungarische Köstlichkeiten wie „Palacsinta“ – eine Art dünner Pfannkuchen – probieren. Als wir am Mittwochmorgen aus dem Fenster geschaut haben, konnten wir mit Vergnügen feststellen, dass nicht nur der Regen aufgehört hatte, sondern auch die Sonne schien. Dadurch konnten wir die anderen an diesem Tag bei der Arbeit rund um das Haus unterstützen, die vor allem Gartenarbeit vorsah. Unser letzter Tag in der Mátra-Region begann mit Arbeit auf den Grünländern mit vier Ranger:innen. Das bedeutet, dass wir in Mátraszentimre die Bäume, die die Ranger gefällt und kleingesägt hatten, auf Stapel schichten sollten. Gefällt wurden die Pinien, weil diese in Ungarn eine invasive Pflanzenart sind. Als invasive Pflanzenart haben sie hier keine natürlichen Feinde und damit einen Vorteil gegenüber einheimischen Pflanzenarten, denen sie dann auch Platz, Licht und Mineralien wegnehmen. Nach getaner Arbeit ging es dann von Gyöngyös mit dem Bus für uns zurück nach Eger.Im Zeitraum vom 05. bis zum 08. Dezember 2022 hatten wir einen Aufenthalt im „Harkály Ház”, was so viel wie „Spechthaus” bedeutet. Dieses ist ein Besucherzentrum in Mátrafüred. Die Mátra-Region gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark, aber die Naturschutzgebiete in dieser Region werden vom Direktorat des Nationalparks verwaltet. Daher konnten wir die Personen dort für einige Tage bei ihrer Arbeit unterstützen. Am Montagnachmittag hat uns der Ranger Gábor mit zum Harkály Ház genommen, wo wir uns erst einmal mit den Räumlichkeiten vertraut machen sollten.
Tovább olvasom