Fenntarthatósági Témahét a Nógrádi Tájegységben 2024.04.30. 11:00

A Belügyminisztérium a köznevelésben 2024. április 22. és 26. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének terjesztése volt. Minden hazai nevelési-oktatási intézmény a munkatervében meghatározott módon vehetett részt a témahéthez kapcsolódó programokon, illetve szervezhette meg az adott témával összefüggő tanítási órákat, foglalkozásokat.

A Nógrádi Tájegységet is megkeresték a helyi oktatási intézmények. A témahét nagyon változatos, kalandos és mókával teli volt nálunk. A hetet Szécsényben kezdtük apró, óvodás gyermekekkel, a Vidra Verda mocsárjáró moduljával. Előző nap még a hó is szállingózott és a foglalkozás napján is vacogtak a kis fogak, ezért a kis magoncok kitartása és lelkesedése igen dicséretes. A természet meg is ajándékozta őket sikeres hálózással, ami sok makrogerinctelen fajjal járt. A gyerekek koszosan, kicsit vizesen, de új tudással vettek búcsút a Verdától.

Másnap Szügybe vezetett az utunk, ahol az óvodás gyermekek után az iskolába is áthívtak minket. Itt a ragadozó madarakat mutattuk be egy szalagos álölyvvel, ami már szinte "kollégaként" jön-megy a programjaink között. Nógrád vármegyében a gyerekek már hangosan kántálják a nevét, ha meglátják a kismadarat: „Szia Bere!”. Mivel a 2023/2024-es tanév kiemelt témái között volt a levegő és élővilága, ezért a madarakról szóló foglalkozásunk igen népszerű volt a héten.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ismereteinket ne csak a gyerkőcöknek, hanem az őket körülvevő pedagógusoknak is átadjuk, illetve segítsük őket abban, hogy megfelelő módszertannal tudják alkalmazni a környezeti nevelést a mindennapokban is. Éppen ezért a témahét keretein belül is felkértek bennünket arra, hogy a „Fenntarthatóságra nevelés az óvodákban” című előadásunkat prezentáljuk óvodavezetők felé.

A csütörtöki napon immáron 22˚C-ban, napsütés mellett, Nógrád településén alsó tagozatos diákoknak, majd délután Balassagyarmaton óvodás csoportoknak tartottunk interaktív, természetismereti játékokat.

Pénteken számunkra is egy régi-új programmal érkeztünk a mátranováki általános iskolába. "Nemszeretem" állatok volt a fő téma, de kiderült, hogy a gyerekek igenis szeretik a kétéltűeket, hüllőket és az ízeltlábúakat. Azonban vannak félelmeik egyes fajokkal szemben és némelyik állatkától undorodnak. Miután kicsit elbeszélgettünk az ok-okozatokról és megértették, miért fontos, hogy nyálkás legyen egy béka, miért nem kell félni a siklóktól, mi a szerepük az ízeltlábúaknak a nagyvilágban és miért nem kell attól tartani, hogy kirándulás során "ránk fekszik egy medve", már elillantak a rossz érzések a nebulók kobakjából.

Igazán tartalmas hét van mögöttünk. És sok-sok tartalmas hét van előttünk. Mi továbbra is izgatottan várjuk a közös programokat!


Kapcsolódó