Geotúravezető képzés 2021.09.07. 13:58

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság "Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség" (SKU/1902/4.1/038 azonosító számú) című projektje keretében geotúravezető képzés zajlott a nyári hónapokban. A képzést az Agria Geográfia Alapítvány szervezte és bonyolította le.

A tanfolyam két részből állt: egy online elméleti előadássorozatból és egy gyakorlati túrasorozatból. Az előadások keretében a résztvevők a geológiai értékek megismerése mellett túraszervezői és vezetői ismereteket szereztek, valamint a kultúrtörténeti és az élő természeti értékeket is megismerték a Bükk-vidék és a Novohrad–Nógrád Geopark területéről.



Az ország különböző részeiből érkező résztvevők az oktatók által vezetett túrákon megismerkedtek a túratervezés, vezetés, a csoportkezelés és a tájékozódás alapjaival. A gyakorlótúra első hétvégéjén a résztvevők megismerték a bükkaljai kőkultúra látnivalóit, többek között az Ördögtorony kaptárkövet, a Mész-patak szurdokot, a Hidegkút laposa hagyásfás legelőjét, a Suba-lyuk ősemberbarlangot és az oszlai tájházat. A második hétvége a Bükk-fennsík geoértékeinek megismerésével folytatódott, a Nagy-mező, Kis-kőháti-zsomboly, Három-kő, Tar-kő, Káposztáskert-lápa, Kőrös-bérci-barlang, Olasz-kapu, Zsidó-rét útvonalon a karsztos formakincs mellett, a hagyományos tájhasználat nyomán kialakult hegyi rétek, valamint a bükki kövek és előterük tájképi értékei is bemutatásra kerültek.



A képzés zárásaként július utolsó hétvégéjén a magyarországi geotúra-vezető aspiránsok egy előzetesen megadott útvonalból felkészülve a felsőtárkányi Kő-köz és a Vár-hegyi tanösvényen vizsgáztak: csoportot vezettek és bemutókat tartottak véletlenszerűen kiválasztott útvonal szakaszon és látnivalóknál. A képzésre 1 fő Szlovákiából jelentkezett, ő a Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai területén vizsgázott.

A képzés sikeres teljesítéshez a résztvevőknek a vizsgatúrán kívül teljesíteniük kellett egy online írásbeli tesztet is.

A képzésre 35 fő jelentkezett, akik közül 34-en vehették át a tanfolyam elvégzését tanúsító oklevelet és ajándékcsomagot az augusztus 27-én tartott ünnepségen.









Kapcsolódó