Geoparkjainkkal ismerkedtek 2021.11.08. 15:34

Szlovák-magyar határon átnyúló Interreg V-A együttműködési program keretében került sor 2021 októberében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében egy kétnapos tanulmányútra azzal a céllal, hogy a résztvevők felkeressék a Bükk-vidék Geopark értékes földtani és kultúrtörténeti helyszíneit.

Partnerségben Fülek önkormányzatával a projekt kiemelt célja a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén olyan új geoturisztikai szolgáltatások kidolgozása és bevezetése, amely az élményszerző turizmus fejlesztésével, turisztikai szolgáltatók együttműködésével, oktatás és szemléletformálás útján biztosítja a helyi értékek kölcsönös megismerését és támogatja a térség gazdaságát.

A program („Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség - SKHU/1902/4.1/038” Tanulmányút egyetemi hallgatók, oktatók és a Novohrad-Nográd Geopark szakemberi részére a Bükk-vidék Geoparkban) keretében minősített túravezetők kísérték a mintegy 50 tagú nemzetközi csapatot kulturális, örökségturisztikai és geoturisztikai attrakciók helyszíneire. A programon a Kassai Műszaki Egyetem Geoturisztikai Tanszék hallgatói, a Miskolci Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói, turisztikai civil szervezetek, valamint a Novohrad-Nógrád Geopark szakemberei és Fülek Város Önkormányzatának vezetői vettek részt. A találkozón a földtudományi értékek közös felfedezése mellett szakmai tapasztalatcserére is volt lehetőség.

A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerhessék a Bükk-fennsík gazdag karsztjelenségeit és karsztformáit, valamint a Bükk-hegység jelentős geológiai alapszelvényeit, így például a Mihalovits-kőfejtőt Nagyvisnyón és Bélapátfalván a Bél-kőt. A tanulmányút során meglátogatták a nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű lillafüredi Anna-barlangot, a Hungarikum címmel kitüntetett szomolyai kaptárköveket és természetesen Szalajka-völgyben a különleges szépségű forrásmészkő lépcsősort, a Fátyol-vízesést is.

További információk: www.skhu.eu

Egyik résztvevőnk, Szabó Sándor beszámolóját a programról itt olvashatják.


Kapcsolódó