Föld Napi forgatag a Bábakalács Természetiskolában 2024.04.29. 15:00

Az idei évben sem volt tétlen az április: több, természetvédelemben jelentős, jeles nap összetorlódott erre az időszakra. Ezek voltak a Fenntarthatósági Témahét, a Föld és a Méhek Világnapja.

Ennek apropóján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja ezeket összevonva egy nagyszabású akadályversennyel emlékezett meg a jeles eseményekről a felsőtárkányi Bábakalács Természetiskola környékén. Az április 25-i programra előzetesen lehetett jelentkezni, és a 10-14 éves diákokat vártuk rendezvényünkre.

A nap folyamán a látogatóközpont és környékét járták be a 6-8 fős csapatok, akik a megye több pontjáról jöttek el az Igazgatóságunk által meghirdetett tudáspróbára.

A helyszíneken többek között megismerkedhettek az egri madármentő állomás több lakójával; itt kollégánk, Kelemen Tamás, a nappali- és éjszakai ragadozó madaraink összehasonlítását végezte egy játékos feladat formájában. Egy másik megállónál a már UNESCO Globális Geopark címmel rendelkező Bükk-vidék Geopark értékeivel és földtani fejtörőkkel várta a diákokat Gasztonyi Éva geológus.

Továbbhaladva az idei év emlőséről, az európai vadmacskáról tudhattak meg több érdekes információt résztvevőink, akiknek Hák Flóra természetvédelmi referens mesélt a nálunk élő macskafélékről.

A következő állomás a természetes erdő és élővilága volt. Ezen az állomáson a holtfák jelentőségével kapcsolatos játékos feladat várta az iskolásokat Kozma Attila környezeti nevelő vezetésével.

Munkatársunk, Szögedi Zsuzsanna tájvédelmi referens a három vármegyét lefedő működési területünk geológiai és természeti értékeinek a felkutatását végezte a versenyzőkkel.

Egy másik helyszínen a beporzók szerepéről, fontosságáról és az őket veszélyeztető emberi tényezőkről kellett egy elgondolkodtató, megdöbbentő feladatot megoldani, Szűcs Erzsébet környezeti nevelőnk tolmácsolásában.

A felsorolásban utolsó, de semmiképpen sem kevésbé fontos és izgalmas állomás, Bodzás János természetvédelmi őr és madarász kollégánknál volt. A madarainkat tollaikról kellett felismerni és beazonosítani, de a többi helyszínhez hasonlóan itt sem csak a feladatok, hanem nagyon sok plusz információ is várta a csapatokat.


A jelenlévő öt iskola (siroki Országh Kristóf Általános Iskola, Noszvaji Figedy Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szihalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) 17 csapata, azaz mintegy 130 diák vett részt a kihívásban. A legjobbak tárgyi ajándékokon kívül, egy-egy a Bábakalács Természetiskolába szóló modult is nyertek az osztályaiknak.

Minden kedves kollégámnak köszönjük a segítséget, hogy e jeles napot is tartalommal tudtuk megtölteni, és természetesen a jelentkező iskola pedagógusainak is, akik a diákokat elhozták hozzánk.

Kapcsolódó

2023/1 1. Sziasztok!

2023/1 1. Sziasztok!

2023.04.19. 14:34
Hallo zusammen! Mein Name ist Hanna und ich bin die neue Freiwillige der Organisation kulturweit aus Deutschland. Ich werde bis Ende August dieses Jahres in Eger bleiben. Hier sind ein paar Fakten über mich: Aufgewachsen bin ich in einem kleinen Dorf namens Trautmannshofen in Bayern, das in der Nähe der Stadt Neumarkt in der Oberpfalz liegt. Die nächstgrößere Stadt ist Nürnberg (Vielleicht habt ihr schon mal davon gehört.) Im Februar bin ich 23 Jahre alt geworden. Zusammen mit meinen Eltern wohne ich noch in Trautmannshofen. Mein älterer Bruder Lukas wohnt in Neumarkt. In meiner Freizeit bin ich gerne draußen, gehe wandern oder fahre mit dem Fahrrad. Außerdem lese ich gerne spannende Romane oder Krimis und gehe an den Wochenenden mit Freunden aus. Nachdem ich 2016 meinen Realschulabschluss gemacht habe, habe ich eine Ausbildung zur Industriekauffrau bei der örtlichen Öko-Brauerei "Neumarkter Lammsbrau" gemacht. Seit 2019 war ich bei der Thule GmbH in Neumarkt im technischen Kundendienst tätig. Nun war es Zeit für ein neues Abenteuer! Da ich schon immer mal für eine gewisse Zeit im Ausland arbeiten wollte, nutzte ich die Gelegenheit und bewarb mich für den Naturfreiwilligendienst bei kulturweit. Glücklicherweise wurde ich angenommen und mir wurde angeboten, den Freiwilligendienst im Bükk-Region Geopark in Eger, Ungarn zu absolvieren. Ich habe das Angebot angenommen und bin nun glücklich und neugierig, welche Erfahrungen dieser neue Lebensabschnitt für mich bringen wird!
Tovább olvasom