Föld Napi forgatag a Bábakalács Természetiskolában 2024.04.29. 15:00

Az idei évben sem volt tétlen az április: több, természetvédelemben jelentős, jeles nap összetorlódott erre az időszakra. Ezek voltak a Fenntarthatósági Témahét, a Föld és a Méhek Világnapja.

Ennek apropóján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja ezeket összevonva egy nagyszabású akadályversennyel emlékezett meg a jeles eseményekről a felsőtárkányi Bábakalács Természetiskola környékén. Az április 25-i programra előzetesen lehetett jelentkezni, és a 10-14 éves diákokat vártuk rendezvényünkre.

A nap folyamán a látogatóközpont és környékét járták be a 6-8 fős csapatok, akik a megye több pontjáról jöttek el az Igazgatóságunk által meghirdetett tudáspróbára.

A helyszíneken többek között megismerkedhettek az egri madármentő állomás több lakójával; itt kollégánk, Kelemen Tamás, a nappali- és éjszakai ragadozó madaraink összehasonlítását végezte egy játékos feladat formájában. Egy másik megállónál a már UNESCO Globális Geopark címmel rendelkező Bükk-vidék Geopark értékeivel és földtani fejtörőkkel várta a diákokat Gasztonyi Éva geológus.

Továbbhaladva az idei év emlőséről, az európai vadmacskáról tudhattak meg több érdekes információt résztvevőink, akiknek Hák Flóra természetvédelmi referens mesélt a nálunk élő macskafélékről.

A következő állomás a természetes erdő és élővilága volt. Ezen az állomáson a holtfák jelentőségével kapcsolatos játékos feladat várta az iskolásokat Kozma Attila környezeti nevelő vezetésével.

Munkatársunk, Szögedi Zsuzsanna tájvédelmi referens a három vármegyét lefedő működési területünk geológiai és természeti értékeinek a felkutatását végezte a versenyzőkkel.

Egy másik helyszínen a beporzók szerepéről, fontosságáról és az őket veszélyeztető emberi tényezőkről kellett egy elgondolkodtató, megdöbbentő feladatot megoldani, Szűcs Erzsébet környezeti nevelőnk tolmácsolásában.

A felsorolásban utolsó, de semmiképpen sem kevésbé fontos és izgalmas állomás, Bodzás János természetvédelmi őr és madarász kollégánknál volt. A madarainkat tollaikról kellett felismerni és beazonosítani, de a többi helyszínhez hasonlóan itt sem csak a feladatok, hanem nagyon sok plusz információ is várta a csapatokat.


A jelenlévő öt iskola (siroki Országh Kristóf Általános Iskola, Noszvaji Figedy Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szihalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) 17 csapata, azaz mintegy 130 diák vett részt a kihívásban. A legjobbak tárgyi ajándékokon kívül, egy-egy a Bábakalács Természetiskolába szóló modult is nyertek az osztályaiknak.

Minden kedves kollégámnak köszönjük a segítséget, hogy e jeles napot is tartalommal tudtuk megtölteni, és természetesen a jelentkező iskola pedagógusainak is, akik a diákokat elhozták hozzánk.

Kapcsolódó