Farkas ürüléket kutatva a farkasok nyomába eredtünk 2023.02.14. 09:25

A LIFE SWiPE és a WildskillsEU projektek keretein belül 2023. február 8-án közös, Nógrád vármegyei terepnapot tartottak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai (MATE) és hallgatói.


A terepnap célja egyrészt a nagyragadozókhoz kapcsolódó hazai ember-vadvilág konfliktusok bemutatása, másrészt pedig a résztvevők közvetlenül is tájékozódhattak a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának nagyragadozókkal kapcsolatos feladatairól.

A MATE oktatói és hallgatói megismerhették a hazai nagyragadozók monitorozásának terepi módszereit, illetve a SWiPE projekt részeként zajló kísérleti mintavételezési eljárást, mely során egy keresőkutyával egészül ki a genetikai minták gyűjtési módszertana.

A kutya segítségével a közvetett életjelek, például a farkasok genetikai mintavételezésre is alkalmas életnyomainak (hullaték, préda, vizelet, vér, szőrszálak) felkutatása hatékonyabbá válhat. Ezen túl tesztelésre kerül az is, hogy a kutya által talált, DNS-elemzésre beküldött minták is nagyobb valószínűséggel tartoznak az esetünkben vizsgált fajhoz, vagyis a farkashoz. A terepmunka során alkalmazott keresőkutyák segíthetnek a fokozottan védett hazai nagyragadozók illegális elejtésének potenciális eszközeinek és nyomainak felderítésében, ami hosszú távon a természet elleni bűncselekmények visszaszorítását eredményezheti.

Fotók: Kozma Attila

Facebook: https://www.facebook.com/wwfhungary/posts/pfbid02B...

Kapcsolódó