Azonnali segítség Marrákesben 2023.09.10. 17:26

A Bükk-vidék Geopark képviselői is segítettek a földrengés áldozatainak.

Mint megírtuk, Marokkóban rendezik ezen a héten a 10. UNESCO Globális Geoparkok Konferenciáját, amelyen a Bükk-vidék Geopark képviselői – Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Holló Sándor, a Természetmegőrzési Osztály osztályvezetője, valamint Megyei Balázs Geopark szakmenedzser – is részt vesznek.

Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

A belügyi tárca közlése szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve, 452 embert, a közelben lévő Tarudantban találták.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Kollégáinknak szerencsére az ijedtségen kívül nem esett baja, a földrengés másnapján, amint lehetett, jelentkeztek a marrákesi kórház véradásán.

Kapcsolódó