Az esti bagolylestől a beporzók napjáig 2023.03.21. 09:50

Az elmúlt hét tartalmasan telt a Harkály Házban, ugyanis a hétvégén két programmal is készültünk az érdeklődők számára.

Első programunk pénteken zajlott, amikor újra sötétedés utáni "bagolylesre" indultunk Mátrafüreden. A túra előtt azonban bent is történt egy kis hangolódás, ugyanis a tavalyi alkalmakhoz hasonlóan, most is előadással kezdtük az estét. Ám mivel a kinti „bagolyvadászat” sikeressége igen bizonytalan, idén úgy döntöttünk biztosra megyünk, és meglepetésvendégekkel készültünk a résztvevők számára. Eljött hozzánk Kelemen Tamás madármentő kollégánk is, aki nem érkezett egyedül, hiszen olyan tartósan sérült madarakat hozott el hozzánk, amik a természetbe sajnos már nem engedhetőek vissza, de ilyen alkalmakon megadják számunkra a lehetőséget arra, hogy az adott fajokat testközelből is megismerhessük. Láthattunk egy gyöngybaglyot – sőt őt a bátrabbak később kezükön is tarthatták –, egy macskabaglyot, és hogy az éjszakai ragadozókat összehasonlíthassuk a nappaliakkal, egy vörösvércsét is. Tamás nagyon sokat mesélt nekünk a madármentésről, a baglyok jellemzőiről, így rengeteg új információval gazdagodhattunk a témában.

Ezután túránk vezetője, Molnár Márton természetvédelmi őr tartott rövid előadást a hazai bagolyfajainkról. A túránk célfaja a macskabagoly volt, ezt a fajt hallhattuk a legnagyobb valószínűséggel – és szerencsére idén végre ténylegesen sikerült lefülelnünk egy párt, rögtön túránk elején, így az esemény abszolút sikerrel zárult!

Reméljük, elnyerte résztvevőink tetszését a már-már hagyományossá váló programunk, köszönjük a résztvevők érdeklődését, és köszönjük Kelemen Tamásnak és Molnár Mártonnak a közreműködést!

Másik programunkon a Beporzók napja alkalmából vehettek részt az érdeklődők: kicsiket és nagyokat egyaránt vártuk. Ez esetben Zsupos Vivien természetvédelmi őr volt segítségünkre, akinek előadása során megtudhattuk többek között, hogy mik is pontosan azok a beporzók, milyen veszélyek fenyegetik őket, vagy hogy mi mit tehetünk védelmük, megőrzésük érdekében.

Ezután, kihasználva a jóidőt, egy kis kertészkedésre invitáltunk a résztvevőket. A Harkály Ház belső kis kertjét ugyanis méhlegelőként szeretnénk hasznosítani, aminek kivitelezése már az előző években elkezdődött, most azonban újabb növényeket ültettünk szorgos kis kertészeink segítségével, méh- és lepkecsalogató magkeveréket szórtunk el, levendulát szaporítottunk a későbbi kihelyezés érdekében, illetve virágládákba is ültettünk például oregánót, vagy kék búzavirágot a rovarok csalogatására. Emellett a gyerekeknek méhecskehotel készítésére is lehetőségük volt, valamint kihelyezésre kerültek a méhlegelő mellé tavalyi alkotói pályázatunk nyertes művei is, hogy végre elláthassák tényleges feladatukat.

Nagy örömünkre szolgál, hogy programjainkon egyre több visszajáró családdal találkozhatunk, és hogy érdeklődő, nyitott fülekre találunk a gyerekeknél, akiknek köszönjük a sok-sok segítséget, reméljük legközelebb is találkozunk!

A méhlegelőről és annak sikerességéről a későbbiekben igyekszünk beszámolni!

Kapcsolódó