A Bükk-vidék Geopark is megjelent a XIII. Tájtörténeti Tudományos Konferencia előadásain 2024.02.06. 13:19

2024. február 1-2-án került megrendezésre a XIII. Tájtörténeti Tudományos Konferencia az egri Líceumban. A 28 éves történelemmel rendelkező, Dr. Füleky György professzor által elindított konferenciasorozat folytatásaként, idén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézet és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet, Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék szervezésében valósult meg.

A konferencia célja a legújabb tájtörténeti kutatási eredmények ismertetése, valamint a szakmai párbeszédek erősítése.

Nagy megtiszteltetésünkre, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor köszöntőjében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási és kutatási tevékenységén és a régióban betöltött szerepén túl kiemelte az Egyetem és a Bükk-vidék Geoparkkal folytatott szoros együttműködését, valamint az Egyetem geoparkunk UNESCO Globális Geopark Hálózathoz csatlakozásában nyújtott támogatását.

Fotó: Nagy Adrienn

A konferencia második napján a Bükk-vidék Geopark a tájkutatások górcsöve alá is került, Dr. Sütő László, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Földrajz és Környezettudományi Intézet, Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense előadásában a Bükk-vidék Geopark geoérték típusairól tartott előadást. Virág Martin doktorandusszal folytatott kutató munkájuk során öt magterületet jelöltek ki, ahol a megjelenő geoértékek tudományos, bemutatási vagy épp’ turisztikai értéke kiemelkedő.

Fotó: Megyeri Balázs

A kiemelt előadáson túl, több érdekes és építő előadást hallottunk a Bükk-vidék Geopark területén található tájak kutatásáról, (geo)turisztikai fejlesztési lehetőségeiről, mint például Stoff Zoltán és Dobos Anna előadása a Bélapátfalvi Ciszterci Apátság közelében található egyedi tájértékek felméréséről, vagy Márton Mátyás és Oláh Krisztina prezentációja Aldebrő szakrális tájemlékeiről.

Nagy örömmel tölt el minket, hogy a Bükk-vidék Geopark és annak geoértékei növekvő népszerűségnek örvendenek a tudomány világában is. Az előadások során elhangzott javaslatokat ezúton is köszönjük és igyekszünk beépíteni a fejlesztési stratégiánkba.

A konferenciáról bővebben itt talál információt: https://uni-eszterhazy.hu/egyetem/egyetemunk-adott-otthont-a-tajtorteneti-konferencianak

Kapcsolódó