Somoskő - Magyar-bányai Kőpark

2
Somoskő - Magyar-bányai Kőpark
Somoskő - Magyar-bányai Kőpark

A hajdani Magyar-bánya meddőhányóján kialakított kőparkban a környék (Nógrád) jellegzetes kőzeteit gyűjtötték össze.

Megközelítés

A salgótarjáni 11/A jelzésű helyi járatú autóbusz somoskői végállomásától a piros + jelzésű turistaúton 700 méter után lehet elérni a felhagyott kőbányát.

Bemutatás

Egy hajdani kőbánya a Magyarbánya meddőhányóján a bányaművelés megszűnése után a térség kőbányászatának emléket állító kőpark létesült. Itt nem csak a környék, hanem Nógrád megye jellegzetes kőzetei is bemutatásra kerülnek. A rövid séta során figyelemmel kísérhetjük, hogy egy meddőhányó csupasz, kőtörmelékből álló felszínét a természet hogyan igyekszik visszahódítani, „begyógyítani”.

A hajdani Magyar-bánya meddőhányóján kialakított kőparkban a környék (Nógrád) jellegzetes kőzeteit gyűjtötték össze. A nyitótábla áttekintő térkép segítségével a kiállított kőzeteket és lelőhelyeiket mutatja be. A 13 nagyméretű kőzettömbhöz egy-egy ismertetőtábla tartozik. Látható itt különböző megjelenésű bazalt és bazalttufa a Medvesről, andezitféleségek a Mátrából, a szandai kőbányából, Zsunypusztáról, Jobbágyi mellől (Nagy-hársas kőfejtő), a Karancsból és a szlovákiai Sátoros egyik kőfejtőjéből, egy triász korú (kb. 200 millió éves - Csővári-rög) és egy miocén korú (Sámsonháza) mészkőtömb.

Állomások száma

13

Állomások:

Indító állomás: A kiállított kõzetek lelõhelyei

1. Bazalttufa

2. Andezit (Mátraszõlõs)

3. Andezit (Szanda)

4. Mészkõ (Keszeg)

5. Andezit (Zsunypuszta)

6. Mészkõ (Sámsonháza)

7. Andezit (Zsunypuszta)

8. Andezit (Jobbágyi)

9. Andezit (Sátorosbánya)

10. Andezit (Karancs)

11. Bazalt (Medves)

12. Bazalt (Medves)

13. Bazalt (Medves)


Tájékoztató kiadvány, irodalom

Judik Béla (szerk.): Természetvédelmi tanösvények és bemutatóhelyek a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén. Salgótarján, 2004 (Írták: Judik Béla, Lantos István, Prakfalvi Péter, Stoszek Krisztina, Szvircsek Ferenc)
Hossz: 227 m
Időtartam: 0:30:00
Nehézség:  1
Burkolat minősége: Murva: 80% (181,6 m); Köves: 20% (45,4 m)
Összes emelkedő: 4 m
Összes lejtő: 4 m

Kapcsolódó