Európai Geoparkok Hete a Palócok Geoparkjában

2024.06.01. 09:00 - 2024.06.02. 17:00

Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és bemutatóhely

1
Európai Geoparkok Hete a Palócok Geoparkjában

A megalakulásának 20 éves jubileumát ünneplő Globális Geoparkok regionális hálózatának tagjai, az Európai Geoparkok tavasz végén, nyár elején minden évben megemlékeznek öreg kontinensünk földtani örökségéről, melyhez 2024. május 18. és június 2. között a 80 évvel ezelőtt védetté nyilvánított Ipolytarnóci Ősmaradványok is csatlakoznak. De a Palóc Geopark szívében, Hollókőn és Szentkúton is lesznek érdekes programok.

A szlovák-magyar, transznacionális Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark sok érdekes programmal ünnepli meg földtani- és kulturális örökségét, hagyományait. Beléptető kapuja a mi Miocén Parkunk, ahol a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői által vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai. Földünk dinamikus élete és az éghajlatváltozások mellett az Ősvilági Pompeji legújabb őslénytani felfedezéseivel is megismerkedhetnek a résztvevők a geológiai tanösvényen. De az Európai Geoparkok Hete tiszteletére egyéb speciális, tematikus programokat is szervez a terület, melyeken érdemes részt venni. Pünkösdkor a gyermekes családokra gondolva a kincskeresés, arcfestés és kézműves foglalkozások, fafaragás mellett termelői kirakodó vásárt is tartanak. Óriáspalacsinta, malomkalács és palócgulyás is lesz a Lombkorona kávézónál étkezők számára.

Május 25-én 11 óra 45 perckor a fogadóépülettől induló Miocén Ősvilági tematikus túrán a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a vulkáni katasztrófán keresztül, az őstengeri cápákig búvárkodnak a múltban, átélve az éghajlat változások megpróbáltatásait is. A tematikus túrán csak az előre regisztráltak vehetnek részt (3.000 Ft/fő), a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre május 24-ig beérkezett levélben lehet jelezni.

Június 1-én két kiemelt programot is tartanak az Ősmaraványoknál. A Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett palacsinta - és malomkalács sütés lesz, de:bográcsos palócgulyást és helyi fokhagymás kenyérlángost is kínálnak.

Ekkor lesz a megyei gyermek-vadásznap az őslények birodalmában: természetismerettel és vadászattal kapcsolatos előadások, ügyességi versenyek, kutyásbemutató, íjászat és kézműves foglalkozások mellett a legkisebbek energiáinak levezetésére ugrálóvár is rendelkezésre áll majd. A meghívó részletező plakátja itt tölthető le.

Június 1-jén egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál. (Egy előző beszámoló linkje) Ezen a napon a geológiai tanösvényi vezetett túrák és egy speciális tematikus program fókuszál a geopark 20 millió évet felölelő, rendkívül változatos vulkanizmusára A 10 óra 45 perckor az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől induló speciális túrán geológiai tanösvényi jeggyel lehet részt venni.

A vezetett program a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez. A kb. 2 óra időtartamot felölelő túra 2,3 km hosszú, könnyű terepi sétát jelent, melyre a limitált létszám miatt az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre május 29-ig írásban előre bejelentkezettek előnyt élveznek.

A Geopark kiemelt sprirituális partnerei közé tartozik Nemzeti Kegyhelyünk. A terület szellemi kisugárzásához a földtani múlt is hozzájárult, nem csoda, hogy a kialakított tanösvények is kitérnek rá.

Sekélytengeri üledékekbe (kalkarenit) vájt remetelakások, különleges geológiai alakzatok és üde vízű források, a természeti értékeket felfűzőn ismertető tanösvény a ferences értékekkel összekapcsolódva különleges élményt adhat a kegyhely egyedülálló környezetének megismeréséhez, melyhez a Digitális Vándor program is rendelkezésre áll, érdemes letölteni az okostelefonra.

Hollókő Ófaluja a Világörökség része, a geopark szívében fekszik. Geoparkunk partnereként palóc örökségünk hű ápolója, számos programmal készül a Geopark Hét pünkösdi forgatagához. Május 19-én, pünkösd vasárnap érdemes lesz a falu utcáin sétálni, egy népviseletes program kapcsán nem akármilyen látvány dobogtathatja meg a női- és férfi szíveket, elég csak az alábbi képre nézni.

Május 20-án pedig Várjátékokat tartanak, az Ófalu fölé tornyosuló Hollókői Vár elfoglalására. Érdemes benevezni rá, mostanában kevés sikerélménye van a magyarnak. Azért fő az óvatosság, nem csupán a puskaporos levegő miatt. Egy kialudt vulkán gyökérzónája a Várhegy andezet telére, melynek tanösvényét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alakította ki.

Május 28-án, Baglyaskőn a geopark értékeiről szóló nagyszabású tanulmányi versenyt tartanak a szlovák és magyar általános iskolák felsőtagozatosainak.

De érdemes geoparkunk határain túlra is tekinteni, hiszen az UNESCO Globális Geoparkok összefogásában egy különleges programsorozat és verseny is kezdetét vette a földtani örökségünkhöz és az élő bolygóhoz kapcsolódva, csatlakozzanak hozzá.

GGN versenykihívás 2024

Öreg kontinensünk és a geoparkok emlékezetének ünnepét országunk másik két UNESCO Globális Geoparkjában, a Bakony–Balaton és a Bükk-vidék Geoparkokban is megtartják, érdemes felkeresni honlapjukat.

Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom