Ősi fajtamentés Tarnaszentmiklóson, bővülhet a kárpáti borzderes állományunk 2022.02.08. 11:44

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Dél-Hevesi Tájegységében, Tarnaszentmiklós település határában telelnek a BNPI szarvasmarha gulyái.

A kárpáti borzderes szarvasmarhák küllemi bírálatát január harmadik hetében tartottuk, s ennek lefolytatására a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztő Egyesület szakmai elnökét, Miklós Rudolfot, valamint társadalmi elnökét, Török Hunort kértük fel.

Folyamatban a küllemi bírálat

Megtörtént mind a tehenek, mind pedig a saját tenyésztésű üszők – a nőivarú növendék állatok – küllemi leíró bírálata és egyben azok minősítése, törzskönyvi besorolása is. Ezen eredmények alapján örvendetes, hogy a tavaszi legeltetési szezonban bika alá összesen 25 tenyészállat kerülhet, amely a tavalyi évhez képest hét egyeddel több.

Feszes (4 éves)

A tenyészállataink létszám növekedése kapcsán abban reménykedünk, hogy születendő borjaik közül a jövőben újabb, továbbtenyésztésre alkalmas üsző és bika nevelődik fel. Ezzel hozzájárulhatunk egyrészt a fajta génmegőrzési programjához, másrészt pedig a magyarországi fajtatiszta létszám gyarapodásához.

Kecses (3 éves)

A tarnaszentmiklósi telepre a tervek szerint tavasszal érkezik egy új, központi lajstromszámmal rendelkező, fiatal kárpáti borzderes tenyészbika.

Kapcsolódó